Murhamysteeri. Mistä on kyse, miten pääsen osalliseksi ja miltä se tuntuu? Sinulla on kysymyksiä, me vastaamme niihin. Oletko kuullut Tuoni Studioiden Murhamysteereistä, mutta et ole päässyt kokemaan kyseistä tapahtumaa omakohtaisesti? Ei hätää, sillä haluamme kertoa sinulle erään Johnin tarinan, joka raottaa ovea Murhamysteerin kokeneen henkilön maailmaan.

Tuoni Studiot Murhamysteeri

Luku I: Tilaaminen

John on tuijottanut koko päivän ulos ikkunasta ja miettinyt, miten hän voisi tarjota jotain uutta ja jääkylmän vissyn raikasta ohjelmaa työpaikkansa pikkujouluihin. Sormi on rullannut hiirellä ohi risteilyjen, stand up –koomikoiden ja mönkijäratojen, mutta John ei ole löytänyt mieleistään ohjelmaa. Sitten John eksyy kuin taikuuden ohjastamana Tuoni Studioiden nettisivuille, joissa hänelle aukeaa täysin uusi tapa viettää juhlia ystävien kanssa. John on löytänyt Murhamysteerit.

Murhamysteerien nettisivulta John löytää lukuisia vaihtoehtoja eri juonikuvioista; on 80-luvun Miamia, Suomen historiaa 1900-luvun alkupuoliskolta sekä saippuasarjojen tunteidenpaloa. John löytää mieleisensä juonikuvion nopeasti, mutta sinnikkäänä laadun ystävänä haluaa silti varmistua muutamasta yksityiskohdasta, joten tilauslomakkeen täyttämisen sijaan hän tarttuu puhelimeensa ja soittaa Tuoni Studioille itse. Kun John kuulee Tuoni Studioiden kontaktihenkilön suklaisen lumoavan äänen, tietää hän jo hankkivansa Murhamysteerin ystävilleen. Puhelun päätteeksi John tuntee, ei pelkästään saaneensa juuri sitä mitä halusi, vaan myös muuttuneensa ihmisenä paremmaksi. John ei kuitenkaan ehdi kauaa nauttia uudesta itsestään, sillä hänen sähköpostiinsa saapuu tarjous Murhamysteeri-illallisesta, joka sisältää kaiken tarjoiluista aina juhlapaikkaan ja itse ohjelmaan. Johnin poskelle vierähtää onnen kyynel.

Tuoni Studiot Murhamysteeri

Luku II: Valmistautuminen

Viikko ennen itse Murhamysteeriä John ei ole pysyä housuissaan työpaikallaan, sillä tänään Murhamysteeriin osallistuvat saavat roolihahmot sähköpostiinsa. Kun ensimmäinen naurunremakka kajahtaa läheiseltä työpisteeltä, tietää John roolihahmojen saapuneen. John avaa vapisevin sormin oman sähköpostinsa samalla kun nauru leviää kulovalkean tavoin muualla toimistossa. Kyllä, vihdoinkin. Suljettuaan sähköpostin John tuntee jälleen muuttuneensa ihmisenä ja huomaa katsovansa maailmaa uusin silmin. Hän ei tule pelkästään esittämään elämän kolhimaa yksityisetsivää Murhamysteerissä, vaan hän on muuttumassa sellaiseksi.

Viikon aikana John valmistautuu rooliinsa tarkkailemalla kaikkea yksityisetsivän silmien läpi. Kuka joi kahvinkeittimen tyhjäksi keittämättä uutta pannullista? Mitä tuo postinkantajan katse tarkoitti hänen antaessa toimitusjohtajalle kirjeen? Vaikka John tilasi Murhamysteeriin puvustuksen, hän haluaa kaivaa isoisänsä vanhan fedoran esiin tunteakseen sisäisen yksityisetsivänsä voimistuvan. Pukeutuneena pelkkään lierihattuun, John kysyy omalta peilikuvaltaan: ”Do you feel lucky, punk?” John ei uskalla vastata omaan kysymykseensä.

Tuoni Studiot Murhamysteeri

Luku III: Murhamysteeri-illallinen

Juhlapäivänä John saapuu heille varattuun juhlatilaan muiden osallistujien kanssa. Heidät ottaa vastaan Tuoni Studioiden enkelikasvoiset isännät, jotka tekevät välittömästi vaikutuksen Johniin. Vain muutama sana isäntien suusta, ja John ei näe enää isäntiä, vaan veljiä. Tuonen isäntien johdatus Murhamysteeriin vie Johnin lopullisesti toiselle olevaisuuden tasolle ja kun itse ohjelma alkaa, Johnin arkiminä on tukahdutettu, ja jäljellä on yksityisetsivä, jolla on enää yksi keissi ratkaistavana.

Viikkoja Murhamysteerin jälkeen John ei vieläkään osaa täysin pukea sanoiksi, mitä hän koki tuona kohtalokkaana iltana. Hän muistaa maukkaan illallisen toisten ihmisten seurassa. Nuo ihmiset eivät kuitenkaan olleet hänen työkavereitaan, vaan gangstereita, poliitikkoja ja seurapiirineitejä. Hän muistaa tulitaisteluita, kohtalokkaita suhteita ja alamaailman välienselvittelyä, joissa hän itse oli usein tapahtumien myrskynsilmässä fedora silmillään. John palaa fantasiastaan todellisuuteen, kun hänen ystävänsä kysyy häneltä ehdotuksia oman firmansa kesäjuhliin. John tarttuu ystäväänsä kädestä ja katsoo häntä syvälle silmiin. Vastaus syöksähtää Johnin huulilta kuin vastustamaton luonnonvoima: Tuoni Studioiden Murhamysteeri.

Todistajien ja muiden tapahtumaan osallistuneiden suojelemiseksi tarinassa esiintyvän henkilön nimi ja/tai sukupuoli on muutettu. Kuvissa esiintyvät henkilöt tai paikka eivät liity tapaukseen, eikä tapahtuman aikana vahingoitettu ihmisiä tai eläimiä. Tarina perustuu tositapahtumiin ja tilaisuus toteutettiin Tuoni Studioiden toimesta Kellarikrouvissa, Helsingissä vuosien 2008-2014 välisenä aikana. Lisätietoa: www.murhamysteeri.com jajuhlapaikat Venuusta.