Pian on taas se aika vuodesta kun snapsinhuuruiset rapujuhlakuvat täyttävät somen. Usein ruotsalaiseksi mielletty perinne on saanut jalansijaa myös Suomessa, mutta juhlan yksityiskohdat saattavat silti aiheuttaa hämmennystä.

Rapujuhlat – mistä juhlissa on kyse ja miten niitä rapuja oikein syödään? Alta löydät vastaukset!

people dining outside building near ferris wheel

Mikä ja milloin?

Rapujuhlat. Jokavuotinen hyväntuulinen ruokajuhla, jossa nautitaan parhaimmillaan olevista ravuista sekä huumaannutaan hyvästä seurasta ja juomasta. Juhlalla ei ole tiukkoja sääntöjä, mutta perinteiksi muodostuneita elementtejä (kuten snapsilaulut) löytyy.

Rapukausi alkaa virallisesti heinäkuun lopussa ja loppuu lokakuussa. Huippuaika ja kovin juhlakausi on kuitenkin yleensä elo-syyskuussa.

Miksi?

Koska rapukausi. Koska hyvää. Koska ruotsalaisetkin. Koska kaikki syyt järjestää juhlat ovat valideja!

Valmistus?

Rapuja myydään kauden aikaan useimmissa ruokakaupoissa sekä tuoreena että pakasteena. Yleisimmät myytävät rapulajit ovat täplä- tai jokirapuja. Elävät ravut laitetaan aina kiehuvaan suolaveteen ja tarjoillaan välittömästi. Jos keität ravut itse, lisää rapuja veteen yksitellen ja varmista, että vesi pysyy kunnolla kiehuvana. Rapujuhlakaudella useista ruokakaupoista saa kuitenkin myös valmiiksi keitettyjä rapuja. Pakasterapuja ei tarvitse keittää, sulatus jääkaapissa riittää.

Rapujuhlat tarjoilu?

Ravut tarjoillaan perinteisesti paahtoleivän, voin ja tillisilpun kera. Rapujen lisäksi menussa on yleensä muutakin syötävää, sillä ravut eivät itsessään ole kovin ruokaisia ja hintalappukaan ei ole halvimmasta päästä. Rapujuhlien menussa voi hyödyntää muita sesongin raaka-aineita; esimerkiksi kantarellikeitto tai riistapaistos sopivat pöytään mainiosti. Rapujen määrä kannattaakin valita sen mukaan tarjoillaanko ravut alku- vai pääruokana ja mitä kaikkea muuta on tarjolla. Rapujuhlat menu = ei tarkkoja sääntöjä!

Jos rapujuhlaseurueeseen kuuluu kasvisruokailijoita tai rapuallergikkoja, loistavana vaihtoehtona toimii esimerkiksi kokonainen latva-artisokka , jossa riittää myös näperrettävää!

Rapujuhlissa pöydän koristelun kulmakiviä on useimmiten punainen ja valkoinen sekä kaikki raputeemaiset astiat, servetit ja muut elementit. Lisäksi pöydässä voi olla esimerkiksi kynttilöitä sekä tillin kukintoja koristeena. Mutta kuten aina, tee kattauksesta kuitenkin itsesi näköinen!

Psst, älä unohda rapujuhlien kattausta: astiavuokraus helpottamaan juhlintaa!

Syöminen?

Ravun syöminen saattaa aluksi tuntua lähinnä turhauttavalta ajanhukalta. Suosittelemmekin, että lyöttäydyt jonkun kokeneemman kylkeen ja opettelet oikeaoppisen raputekniikan kädestä pitäen. Vaihtoehtoisesti voit opetella perusasiat kuntoon etukäteen netistä. Tsekkaa vaikka tämä video:

Juomat?

Usin hy-vin tärkeä osa rapujuhlia. Varaudu viiniin, olueen ja lukemattomiin snapseihin. Usein snapseina tarjoillaan klassista Koskenkorvaa tai akvaviittia. Snapsi napataan ainakin snapsilaulun ja ensimmäisen ravunpyrstön yhteydessä. Muista kuitenkin myös alkoholittomat vaihtoehdot!

Vinkki! Tee snapsipulloista upeat pöytäkoristeet laittamalla pullo esimerkiksi tyhjään mehutölkkiin tai limupulloon, joka täytetään muutoin vedellä. Laita veden joukkoon esimerkiksi havuja, marjoja tai yrttien oksia, ja laita koko homma pakkaseen jäätymään. Kun vesi on jäätynyt, poista mehutölkki ja voilà – pulloa ympäröi koristeltu jääkerros, joka ei vain näytä upealta vaan pitää myös pullon kylmänä pöydässä!

Ohjelma?

Ruoka, juomalaulut ja maljojen kohottaminen. Mitä muuta enää kaipaisi? Rapujuhlien tunnelmaan sopivat hyvin myös leikkisämmät ohjelmanumerot, kuten tietovisat tai hauskojen päähineitten askartelu. Ruokailun jälkeen ilta voi jatkua myös hyvin vaikkapa karaoken merkeissä. Kuitenkin jo itse juomalauluissa ja rapujen kanssa näpertämisessä on jo sen verran ohjelmaa, että muuta ei välttämättä tarvitse!

Printtaa omiin juhliisi ainakin tämä rapujuhiin sopiva juomalauluvihkonen!

Tiesitkö?

Jo Aristoteleen kirjoituksissa ylistettiin rapua, tosin lähinnä lääketieteellisessä yhteydessä. Ensimmäinen merkki rapujen rantautumisesta pohjoismaiseen ruokakulttuuriin on Tanskan kuningatar Kristiinan tekemä raputilaus tämän illallisjuhliin vuodelta 1504. Ruotsissa perinne vakiintui suuren yleisön joukossa 60-luvulla, josta se levisi suomenruotsalaisten kautta Suomeen.

Muuta?

  • Ruokalaput ja vesikulhot käsienpesua varten kuuluvat asiaan, sillä rapujen kanssa herkuttelu on sotkuista puuhaa. Serviettejä kannattaa olla myös reilusti!
  • Älä ujostele laulaa mukana. Ei haittaa vaikka sanat eivät ihan luonnistuisi!
  • Snapsilauluissa ei mitata laulutaitoja vaan nostatetaan yhteishenkeä.
  • Huomaavainen isäntä printtaa laulujen sanat niin, että kaikki pysyvät varmasti mukana.
  • Muista kohtuus snapsien kanssa, ja mikä tärkeintä, pidä hauskaa!
  • Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: rapujuhlien koristeet löydät täältä!

Skål!

Juhlatilaa vailla? Täältä löytyy »


Lue seuraavaksi:

Lataa ilmaiseksi: Rapujuhlien parhaat laulut

Näin järjestät onnistuneet teemajuhlat

Venuun parhaat: 10 x tilat rapujuhliin


Juhlatilat Helsinki | Juhlatilat Espoo | Juhlatilat Vantaa | Juhlatilat pääkaupunkiseutu | Juhlatilat Turku | Juhlatilat Tampere | Pienet juhlatilat | Isot Juhlatilat


Liity Venuun sisäpiiriin

* pakollinen