Pian on taas se aika vuodesta kun snapsinhuuruiset rapujuhlakuvat täyttävät somen. Usein ruotsalaiseksi mielletty perinne on saanut jalansijaa myös Suomessa, mutta silti juhla on yhä verrattain tuntematon. Ottakaamme siis kerralla selvää, mistä juhlissa on kyse ja miten niitä rapuja oikein syödään.

Mikä ja milloin?

Rapujuhlat. Jokavuotinen hyväntuulinen ruokajuhla, jossa nautitaan parhaimmillaan olevista ravuista sekä huumaannutaan hyvästä seurasta ja juomasta. Juhlalla ei ole tiukkoja sääntöjä, mutta perinteiksi muodostuneita elementtejä (kuten snapsilaulut) löytyy.

Rapukausi alkaa virallisesti heinäkuun lopussa ja loppuu lokakuussa. Huippuaika ja kovin juhlakausi on kuitenkin yleensä elo-syyskuussa.

Miksi?

Koska rapukausi. Koska hyvää. Koska ruotsalaisetkin. Koska kaikki syyt järjestää juhlat ovat valideja!

Valmistus?

Rapuja myydään kauden aikaan useimmissa ruokakaupoissa sekä tuoreena että pakasteena. Yleisimmät myytävät rapulajit ovat täplä- tai jokirapuja. Elävät ravut laitetaan aina kiehuvaan suolaveteen ja tarjoillaan välittömästi. Pakasterapuja ei tarvitse keittää, sulatus jääkaapissa riittää.

Tarjoilu?

Ravut tarjoillaan perinteisesti paahtoleivän, voin ja tillisilpun kera. Rapujen lisäksi menussa on yleensä muutakin syötävää, sillä ravut eivät itsessään ole kovin ruokaisia. Rapujuhlien menussa voi hyödyntää muita sesongin raaka-aineita; esimerkiksi kantarellikeitto tai riistapaistos sopivat pöytään mainiosti. Mitään kummempia sääntöjä menun suhteen ei kuitenkaan ole.

Syöminen?

Ravun syöminen saattaa aluksi tuntua lähinnä turhauttavalta ajanhukalta. Suosittelemmekin, että lyöttäydyt jonkun kokeneemman kylkeen ja opettelet oikeaoppisen raputekniikan kädestä pitäen. Vaihtoehtoisesti voit opetella perusasiat kuntoon etukäteen netistä. Tsekkaa vaikka tämä video:

Juomat?

Hy-vin tärkeä osa rapujuhlia. Varaudu viiniin, olueen ja lukemattomiin snapseihin. Usein snapseina tarjoillaan klassista Koskenkorvaa tai akvaviittia. Snapsi napataan ainakin snapsilaulun ja ensimmäisen ravunpyrstön yhteydessä. Olemme kuulleet, että rapujuhlat voi myös juhlia vesilinjalla.

Ohjelma?

Ruoka, juomalaulut ja maljojen kohottaminen. Mitä muuta enää kaipaisi? Rapujuhlien tunnelmaan sopivat hyvin myös leikkisämmät ohjelmanumerot, kuten hipat tai hauskojen päähineitten askartelu. Printtaa omiin juhliisi ainakin tämä rapujuhiin sopiva juomalauluvihkonen.

Tiesitkö?

Jo Aristoteleen kirjoituksissa ylistettiin rapua, tosin lähinnä lääketieteellisessä yhteydessä. Ensimmäinen merkki rapujen rantautumisesta pohjoismaiseen ruokakulttuuriin on Tanskan kuningatar Kristiinan tekemä raputilaus tämän illallisjuhliin vuodelta 1504. Ruotsissa perinne vakiintui suuren yleisön joukossa 60-luvulla, josta se levisi suomenruotsalaisten kautta Suomeen.

Muuta?

Ruokalaput ja vesikulhot käsienpesua varten kuuluvat asiaan, sillä rapujen kanssa herkuttelu on sotkuista puuhaa. Älä ujostele laulaa mukana. Snapsilauluissa ei mitata laulutaitoja vaan nostatetaan yhteishenkeä. Huomaavainen isäntä printtaa laulujen sanat niin, että kaikki pysyvät varmasti mukana. Muista kohtuus snapsien kanssa, ja mikä tärkeintä, pidä hauskaa.

Skål!

Juhlatilaa vailla? Täältä löytyy >>


Lue seuraavaksi:

Lataa ilmaiseksi: Rapujuhlien parhaat laulut

Näin järjestät onnistuneet teemajuhlat

Miksi kokoukset ovat myrkkyä + 5 kohdan detox-kuuri


Juhlatilat Helsinki | Yritysjuhlat Helsinki| Pikkujoulut Helsinki

Liity Venuun sisäpiiriin

* pakollinen