Maailma muuttuu, mutta jotkut asiat pysyvät. Siltä tuntuu, kun seuraa tapahtuma-alaa. Mukaan tulee koko ajan uusia sovelluksia ja työkaluja tapahtumien elinvoiman lisäämiseksi. Se, mikä ei tunnu muuttuvan on, että yhä edelleen markkinoidaan, kaupataan ja puhutaan kokoustiloista – ja niitä tarjotaan kaikenlaisiin tapahtumiin.

Pentagon Design neuvottelutila

Ei kokoustilaa vaan tila kohtaamiselle

Törmään tähän usean kerran vuodessa, kun etsin koulutuksilleni tiloja. Etsin tiloja, joissa voi kouluttaa ja oppia. ”Ai tarvitsette kokoustilaa”, sanotaan. Monelleko hengelle? En todellakaan tiedä kuukausia etukäteen, osallistuuko koulutukseeni kolme vai kolmekymmentä henkeä, mutta tilaa tarvitsen. Tilaa, jossa toivottavasti on ilmaa ja mielellään monipuoliset oppimisen edistämiseen liittyvät fasiliteetit. Tilaa, johon osallistujien on helppo saapua ja joka tarjoaa kouluttajalle teknisesti luotettavan ympäristön.

En tahdo ostaa tilaa, jossa ”kokouspöydän ympärille mahtuu istumaan kahdeksan tai kaksitoista henkilöä”. En tahdo myöskään ostaa tilaa, jossa kokouspöydät ovat kahdellekymmenelle henkilölle. Tahdon ostaa tilan, johon ihmiset mahtuvat hengittämään, kenties kävelemään tai tekemään yhdessä. Tilassa voi muuttaa tuolin ja pöydän paikkaa. Tilassa voi kohdata.

Rupla

Oppimiseen vaaditaan monipuolista ympäristöä

Ihmiset puhuvat paljon kokouskäytännöistä ja siitä, etteivät kaikki valmistaudu kokouksiin. Siksi kokouskäytännöistä pidetään myös koulutuksia. Ihmiset puhuvat siitä, miten tärkeää olisi osallistaa ihmiset käsiteltäviin asioihin ja miten ihmiset pitäisi sitouttaa asioihin, joita käsitellään. Se edellyttää tiloilta aiempaa enemmän. Tilat ovat niitä, jotka tukevat muutosta ja käsiteltävien aiheiden edistämistä, olivat ne sitten kokous- tai koulutusasioita. Koulutusmaailmassa puhutaan oppimisympäristöstä. Niiden vaikutusta oppimiseen on myös tutkittu laajasti. Myös musiikki on osa kohtaamistilaa. Bulgarialaisen psykiatrin, suggestopedian kehittäneen Georgi Lozanovin mukaan musiikki rauhoittaa mieltä, lisää keskittymiskykyä ja rentouttaa. Miksei jokaisessa tilassa voisi olla mahdollisuus musiikin käyttöön?

Huone - Karnevaali

Tila, joka muuttuu kohtaamisen ehdoilla

Haluan, että ihminen saapuu kohtaamistilaan, jossa on muutama keinutuoli, fatboy tai mukavat sohvat. Tilaan, jossa on pyöreitä pieniä pöytiä, pöytiä, joita saa nostaa tai laskea. Haluan tilan, jota saa muotoilla kohtaamisen ehdoilla. Sellaisia tiloja minä tahdon ostaa. Olisiko siis aika muuttaa tarjottavien tilojen hinnoittelua tai ajatusmaailmaa hinnoittelun taustalla? Tahdon ostaa kahdenkymmenen neliön tilan viidellä tuolilla ja yhdellä pöydällä, mutta tarjoilut voin ostaa kymmenelle.

Vieraskirjoittajana Helena Vallo
Kirjoittaja on tapahtumatohtori, kouluttaja, konsultti ja bloggaaja.

{{cta('8a22d5ba-1789-4ae8-88e6-278bb0c274aa')}}

 

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required