Pikkujouluja juhlitaan varmasti lähes jokaisessa suomalaisessa firmassa henkilöstön lukumäärään katsomatta. Pikkujoulut ovat ehkäpä yksi vuoden odotetuimmista juhlista ja niihin liittyy tiettyä taikaa. Mutta mistä pikkujouluperinne on saanut alkunsa? Ketä saamme kiittää tästä loppuvuoden kohokohdasta? Me Venuulla selvitimme pikkujoulujen salatun historian.

Kuusijuhlia, opiskelijoita ja manteleita

Ammoisina aikoina, eli noin kolmesataa vuotta sitten, joulun odotus ja paasto alkoi adventista. Ensimmäistä adventtia saatettiinkin kutsua pikkujouluksi. Myös kansakouluissa vietettiin joulukuun alussa tai puolivälissä kuusijuhlia, joista yliopisto-opiskelijat ottivat mallia ja keksivät puurojuhlat.

Pikkujoulut alkoivat muuttua nykyisenkaltaisiksi juhliksi 1800-luvun Ruotsissa, kun Lundin ja Uppsalan yliopistoissa alettiin viettää puurojuhlia syyskauden loppumisen kunniaksi. Opiskelijat Suomessa havahtuivat juhlimaan vasta 1900-luvun alussa.

Tärkeitä ohjelmanumeroita opiskelijoiden puurojuhlissa olivat lahjat ja puuro, johon oli piilotettu manteli. Mantelin saaja ei tehnyt toivetta kuten nykyään, vaan hänen uskottiin pääsevän nopeasti naimisiin!

Joskus juhlissa järjestettiin myös näytelmiä tai pidettiin puheita. Loppujuhlista tietysti tanssittiin.

Kunnia Suomen ensimmäisistä yrityspikkujouluista menee...

Opiskelijoiden keskuudesta pikkujoulut levisivät lopulta yritysten, yhdistysten ja seurojen juhlaperinteeksi.

Ensimmäisiä yrityspikkujouluja vietettiin Kone Oyj:lla 1930-luvulla. Kiitos Kone, kun toit pikkujoulut myös yritysmaailmaan!

“Kaamosajan karnevaalit”

Yle kertoo, että pikkujoulut ovat koko historiansa ajan olleet työ-, kaveri- tai opiskelijaporukoiden juhlia, ei niinkään perhejuhla. Pikkujouluihin liittyykin usein laittautumista, juhlia, tanssia sekä ruoka- ja juomatarjoiluja. Usein yritykset myös järjestävät työntekijöilleen aktiviteetteja, jotka nostavat tämän juhlan arjen yläpuolelle.

Lähteet: Yle, Avoin museo ja Wikipedia

Lue myös viime hetken pikkujouluvinkit!


 

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required