Miltä tuntuu jutella ihmisen kanssa, joka vilkuilee jatkuvasti puhelintaan, keskeyttää sinua kesken lauseiden ja vaihtaa puheenaiheita tuon tuosta?

Jokainen meistä tietää, millainen on huono kuuntelija. Ilmiö on harmillisen tuttu myös työelämässä. Pahimmillaan se fiilis, ettei esimies tai kollega kuuntele lainkaan, lamauttaa koko työyhteisön.

Hyvä kuuntelija sen sijaan on luonnonlahjakkuus verkostoitumisessa ja erinomaista juhlaseuraa. Nappaa tästä seitsemän vinkkiä, joiden avulla saat keskusteluista enemmän irti!

7 asiaa, jotka hyvät kuuntelijat tekevät eri tavalla

1. Ole läsnä

Katso toista silmiin ja keskity siihen, mitä hän sanoo. Älä vaihda puheenaihetta tai keskeytä.

2. Kuuntele enemmän kuin puhut

Sille on syy, miksi ihmisellä on kaksi korvaa mutta vain yksi suu. Osoita kiinnostusta, esitä jatkokysymyksiä ja palaa aiemmin käytyihin keskusteluihin. Toista keskustelukumppanisi käyttämiä sanoja tai lauseita, niin osoitat, että olet todella kuunnellut häntä.

3. Älä hätiköi näkemyksiesi kanssa

Muodosta ja kerro oma mielipiteesi vasta, kun ymmärrät kuulemasi riittävän hyvin. Etenkin aroissa aiheissa hätiköidyt lauseet voivat loukata, vaikket sitä tarkoittaisi.

Muista myös, että joskus ihmiset haluavat vain, että heitä kuunnellaan – nopeaa ratkaisua tai lohduttavaa sanaa ei aina edes tarvita.

4. Älä vertaa toisen ongelmaa omiin kokemuksiisi

Koita tukea keskustelukumppaniasi ilman, että käännät keskustelua itseesi tai aloitat vastaustasi sanalla minä.

5. Unohda defenssit

Kuuntelukaan ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta äkkipikaisiin defensseihin turvautuminen usein vaikeuttaa tilannetta. Ota myös risut vastaan avoimin mielin ja pureskele niitä hetki – rakentava kritiikki antaa mahdollisuuden kehittyä.

6. Huomioi kehonkieli – myös omasi

Kun keskityt keskustelukumppaniisi, näet myös sanattomat viestit. Varmista myös, ettet istu kädet puuskassa tai naama nutturalla, niin sinuakin on helppo lähestyä.

7. Loikkaa epämukavuusalueelle

Hyvä kuuntelija ottaa vastaan myös vastapuolen ärsytyksen, vihan ja epävarmuuden tunteet. Vaikka olisit täysin eri mieltä keskustelukumppanisi kanssa, kuuntele, mitä hänellä on sanottavanaan ja koita hetki katsella maailmaa hänen silmillään.

Kaikkien kanssa ei tarvitse aina olla samaa mieltä, mutta muista, että mielipide-erot ovat mehukas alusta hyvälle keskustelulle.


Hyvä kuuntelija on myös loistavaa seuraa. Ota hyvän kuuntelijan vinkit osaksi arkea ja juhlaa, ja nostat tiimipalaverit, tutustumistilaisuudet sekä illalliskeskustelut kokonaan uudelle tasolle.

Katso kaikki kokous- ja juhlatilat (2700+) »


Lue seuraavaksi:

20 kysymystä kiinnostaviin keskusteluihin

9 vinkkiä uusien ihmisten kohtaamiseen

7 oppia menestyneiltä tiimeiltä


Juhlatilat Helsinki | Juhlatilat Tampere | Juhlatilat Turku

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required