Pulssi jyskyttää korvissa, hiki valuu selässä ja kädet tärisevät. Jep, aika nousta lavalle.

Esiintyminen on monelle suorastaan vastenmielistä, vaikka lavalla haluaisi olla rento ja välitön. Onneksi esiintymisjännitystä vastaan voi myös kamppailla. Nappaa tästä vinkit jännityksen taltuttamiseen! 👇

1. Suunnittele, suunnittele, suunnittele – ja treenaa

Kasaa esityksesi hyvissä ajoin ja anna ideoillesi aikaa kehittyä. Käy presentaatiosi läpi askel askeleelta ja lue puheesi ääneen. Näin huomaat epäloogisuudet ja vaikeat kohdat jo ennakkoon.

2. Kuvittele oma onnistumisesi

Huolellinen valmistautuminen rauhoittaa ja rentouttaa h-hetkellä. Kuvittele tila, yleisö ja olotilasi jo ennakkoon, niin tiedät, mitä odottaa.

Jos mietit pelkästään mokaamista, epäonnistut varmasti. Kuvittele sen sijaan oma onnistumisesi.

3. Etsi zen-tila

Paniikki iskee samaan aikaan mieleen ja kroppaan. Jos saat mielesi rauhoitettua, keho seuraa perässä. Puhu itsellesi kuin ystävällesi – älä säti, vaan kannusta.

Älä jännitä jännittämistä. Kun jännittämisen hyväksyy, tunne pienenee ja lopulta katoaa.

4. Hengitä

Vedä syvään henkeä ja tunne, miten kyljet ja yläselkä laajenevat. Puhalla ulos rauhassa ja keskity siihen, miten ilma virtaa kehossasi. Hengitys ja siihen keskittyminen laskee sykettä sekä rauhoittaa kehoa ja mieltä ennen esitystä.

5. Anna itsellesi armoa, vaikka homma menisi reisille

Mitä sitten vaikka kädet hikoavat ja ääni tärisee? Anna jännityksen tulla ja muista, että se fysiologiset reaktiot ovat paitsi normaaleja myös ohimeneviä. Myös virheet ovat inhimillisiä ja niitä sattuu ihan jokaiselle.

6. Rakasta yleisöä – sekin rakastaa sinua

Kaikki läsnäolijat toivovat esiintyjän onnistuvan. Muista, että yleisö on puolellasi, eikä kukaan muistele jälkikäteen yksittäisiä takelteluja.

7. Kohtaa pelkosi!

Myös esiintymisessä harjoitus tekee mestarin. Pidä tiimillesi presentaatio seruaavassa kokouksessa ja ota puhujakeikat rohkeasti vastaan. Varoitus: Voit alkaa nauttia lavalla olosta.

Kaipaatko uusia estradeja? Pidä seuraava puheesi tavallista hienommassa tilassa.

Katso kaikki kokous- ja juhlatilat (2700+) »


Lue seuraavaksi:

5 syytä, miksi offsite-kokoukset ovat parempia

7 oppia menestyneiltä tiimeiltä – helpot vinkit jokaiseen työpäivään


Juhlatilat Helsinki |Kokoustilat Helsinki | Saunatilat Helsinki

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required