Tehokkuus ei tarkoita sitä, että herätyskellon pitää soida ennen kukonlaulua. Tehokkaiden aamujen salaisuus on siinä, miten käyttää päivän ensimmäiset hetket. Vaikka tässäkin artikkelissa puhutaan aamuista, myös myöhäisemmät herääjät voivat ottaa vinkeistä kopin.

Vaikka jokaisen rutiini on erilainen, tietyt elementit tekevät aamuista taatusti parempia. Jatka lukemista ja ota käyttöön ideat kohti tehokkaampia aamuja!

1. Nuku riittävästi

Uni palauttaa kroppaa rasituksesta, tasapainottaa hermoston toimintaa ja vaikuttaa elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin.

Riittävä unen määrä on yksilöllinen asia, mutta työikäisen olisi hyvä nukkua 7-9 tuntia yössä. Täydellisessä maailmassa heräisimme aamulla itsestään sen jälkeen, kun keho kokee saaneensa tarpeeksi unta. Harvalla kuitenkaan on varaa elämään ilman herätyskelloja.

Tee näin: Panosta säännöllisyyteen. Mene iltaisin nukkumaan aina samaan aikaan ja herää arkisin samaan aikaan – herääminen helpottuu, kun rytmiin tottuu. Myös viikonloppuisin!

2. Skippaa torkku

Torkuttaminen on aamun pahin virhe. Torkkujen unenlaatu on heikko ja ne vähentävät oikeasti palauttavan unen määrää.

Tee näin: Laita herätyskello soimaan silloin, kun sinun täytyy herätä ja nouse heti. Jos sängyn kutsu tuntuu vastustamattomalta, sijoita herätyskello niin, että sinun täytyy nousta, jotta saat metelin loppumaan.

3. Tartu vesilasiin

Aamulla tyhjään vatsaan kumottu vesilasillinen käynnistää aineenvaihdunnan, huuhtoo kehosta kuona-aineita ja tehostaa ruoansulatusta.

Tee näin: Vaikka ei tekisi mieli, juo vettä heti, kun nouset sängystä. Siis ihan heti. Virkeämpi olo taattu!

4. Aloita valmistautuminen jo illalla

Ihmisellä on rajallinen määrä voimia päätöksentekoon – etenkin aamuisin – joten aloita päivään valmistautuminen jo edellisenä iltana.

Tee näin: Valitse kaikki vaatteet valmiiksi, pakkaa lounas jääkaappiin ja laita duunireppu eteiseen odottamaan.

5. Lähde liikkeelle

Jos haluat aamullesi todella räjähtävän startin, kokeile urheilua. Muista, että aamulla ei tarvitse nostella painoja tai lähteä hölkälle – tärkeintä on saada veri kiertämään.

Tee näin: Jos tiukka treeni ei houkuttele, kokeile venyttelyä tai rauhallista joogaa. Kävele osa työmatkastasi jäämällä julkisista pois pari pysäkkiä aiemmin.

6. Mieti päivän kolme pointtia

Tehokkuusgurujen aamurutiineista löytyy usein meditatiivinen hetki, joka on parhaimmillaan kasvualusta uusille ideoille ja auttaa orientoitumaan päivään.

Tee näin: Pysähdy ja mieti kolme tärkeintä asiaa, jotka haluat päivän aikana saavuttaa. Asiat voivat liittyä työhön tai vapaa-aikaan ja olla kooltaan mitä vain.

7. Ole oikeasti tehokas

Aamut tuntuvat pidemmiltä ja merkityksellisemmiltä, jos pääsee yliviivaamaan pienenkin tehtävän to do -listalta.

Tee näin: Kastele kukat, tiskaa, käy kirjastossa tai hemmottele itseäsi ja nauti aamiainen kahvilassa.


Parhaat tilat tehokkaisiin kick-offeihin, kokouksiin ja muihin tapahtumiin:

Katso kaikki tilat Venuu.fi:ssä »


Lue seuraavaksi:

Näin pääset eroon esiintymisjännityksestä – 6 tehokasta vinkkiä

7 asiaa, jotka hyvät kuuntelijat tekevät eri tavalla

7 oppia menestyneiltä tiimeiltä – helpot vinkit jokaiseen työpäivään


Juhlatilat Helsinki |Kokoustilat Helsinki | Saunatilat Helsinki

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required