Hääopas 2023 – mitä ottaa huomioon häiden suunnittelussa?

Päivitetty 5/2024

Hääsuunnittelu voi olla jännittävä, ihana ja unohtumaton kokemus, mutta myös raskas sellainen. Niin monia yksityiskohtia tulee harkita ja päätöksiä tehdä. Auttaaksemme sinua häiden suunnittelun alkuun, listasimme alle asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon häiden suunnittelun aikana! ✨

Psst, tallenna lopusta löytyvä häiden muistilista hääsuunnittelun oheksi! 📝

Tila

Häiden juhlatila asettaa tunnelman koko juhlapäivälle! Valitsitpa suuren bankettisalin tai rustiikin ulkoilmakokonaisuuden, varmista, että se sopii henkilökohtaiseen tyyliisi, vieraiden lukumäärään ja juhlanne tarpeisiin.

Mieti ainakin näitä:

 • Sijainti: Pääsevätkö kaikki vieraat helposti paikalle? Onko tarpeen järjestää kuljetuksia tai majoitusta kauempaa saapuville vieraille?
 • Koko: Liian iso tila tuo helposti kolkon tunnelman, mutta tilassa on hyvä olla myös sopivasti väljyyttä. Jos illan päättää tanssibileet hääbändin siivittämänä, muista varmistaa myös paikka tanssilattialle ja esiintymislavalle!
 • Puitteet: Oletko enemmän avaimet käteen -palvelun perään vai DIY-tyyppi? Tilan valinnassa kannattaa pitää mielessä myös mitä puitteita tulee tilan puolesta esimerkiksi tarjoilujen, tanssilattian valaistuksen ja äänentoiston osalta?
 • Aika: Erityisesti kesäkuukausien lauantait menevät vuodesta toiseen kuin kuumille kiville suosituimmissa häätiloissa, joten jos mielessä on jo jokin unelmienne tila, kannattaa varaus tehdä hyvissä ajoin!

Häät alkavat juhlatilasta – ja sen löydät Venuusta! ✨

Tarjoilu

Hääpäivä on usein kokonaisuudessan pitkä, joten pidä huoli, ettei vieraille – ja itsellenne – yllätä nälkä. Vaikka juhlan menu olisikin kattava, yöpala myöhemmin illalla ei varmasti jää syömättä 😉 Valitse siis pitopalvelu, jolta löydät monipuolisen valikoiman menuvaihtoehtoja, jotka edustavat teidän makua ja sopivat budjettiin. Muista ottaa huomioon vieraiden ravitsemukselliset rajoitukset ja ilmoittaa niistä ajoissa pitopalveluun!

Venuusta löydät pitopalveluja jokaiseen makuun ja budjettiin! 🍽

Tsekkaa Venuun pitopalvelun tarjoajat täältä »

Hääteema

Häiden teemavaihtoehtoja on paljon, joten voi olla vaikeaa päättää, mikä on täydellinen päivääsi. Maalaismaisesta vintageen sekä boheemista glamouriin – teemojen valikoima on lähes loputon. Tässä kuitenkin inspiksenä muutamia suosittuja teemoja:

 • Romanttinen
 • Vintage
 • Maalaismainen
 • Värikäs
 • Funky
 • Perinteinen
 • Boho
 • Glamour
 • Retro
 • Art deco

Lue kattavammin hääteemoista täältä »

Juhlatarvikkeet ja hääkoristeet

Mitä olisivat häät ilman koristeita? Pöytäliinoista ja -koristeista vieraiden lahjoihin ja opasteisiin asti, juhlatarvikkeet tuovat toiseksi parhaiten häiden haluttua ilmettä ja tunnelmaa esiin – heti juhlatilan jälkeen. Mieti tarkkaan mihin haluat panostaa – koetko kukkien olevan hääkoristeluiden päätähti vai korostavatko henkeäsalpaavat ilmapalloasetelmat mielestäsi häiden teemaa, juhlatilaa ja henkilökohtaista tyyliänne parhaiten?

Venuusta löydät mm. hääkoristeet, astiavuokrauksen, somistevuokrauksen, kuvausseinät, kukat, vuokrakalusteet ja ilmapallot. 🌸

Löydä omaa tyyliäsi edustavat juhlakoristeet Venuusta »

Esiintyjä

Jos suunnittelet livemusiikkia häihisi, valitse esiintyjä, joka sopii juhlien tyyliin ja tunnelmaan sekä varmistaa ruuhkan tanssilattialla! Tämä voi olla live-bändi, DJ, trubaduuri, hääbändi, pianisti tai laulaja – nämäkin kaikki löydät Venuusta. Ja hei, budjetin salliessa voi esiintyjiä olla useampikin! Ehkäpä juhlan alkupuolella soittaa taustalla upea akustinen duo ja kun ruokailut on hoidettu iskee vauhdikas bilebändi lattialle?

Hullaannu mahtavista artisteista Venuun valikoimassa »

Valokuvaaja

Valokuvaajaa valitessa on tärkeää valita kuvaaja, jonka kuvaustyyli ja portfolio vastaa omaa visiotasi hääpäiväsi suhteen. Tyylejä on monenlaisia ja siksi onkin ihanaa, että on paljon valinnan varaa! Keskustelkaa halutusta valokuvien tunnelmasta ja älä unohda tiedustella kuvaajaan liittyviä kokemuksia ja suosittelijoita sekä kuvaajan tarjoamia pakettitarjouksia. Muista myös tuoda kuvaajalle selkeästi esiin mitä toivot. Luo itsellesi esimerkiksi Pinterest-taulu, johon voit kerätä inspiskuvia näytettäväksi valokuvaajalle! Varmista myös, että kuvaajan kanssa on sovittu riittävän pitkästä keikasta.

Valokuvaajien virtuoosit häihin Venuusta, s'il vous plait »

Hääpäivä on täynnä hetkiä - tallenna siis tärkeimmät niistä itselle ja lahjaksi! Hyödynnä valokuvaajan ottamat kuvat ja tee omannäköiset häät kutsuista kiitoksiin helposti Ifolorin kuvatuotteilla. Katso ihanat ideat täältä!

Hääseurueen vaatetus

Hääseurueen pukeutuminen – mitä laittaa päälle? Onko toiveissa esimerkiksi matchaavat asut kaasoille ja bestmaneille yhtenäisen ilmeen luomiseksi vai onko valinta vapaa? Seurueelle kannattaa hyvissä ajoin tuoda esiin minkälaista asupolitiikkaa toivotte. Myös asusteiden valinnassa on hyvä pitää mielessä häiden teema ja tyyli sekä juhlan paikka ja vuodenaika – helppo combo eikö vaan! On tietty tärkeää huomioida myös hääseurueen mukavuus, sillä päivän aikana saattaa joutua seisomaan pitkiäkin aikoja ja ilta saattaa (toivottavasti) päättyä vielä tanssilattiallekin!🕺

Sopivien asukokonaisuuksien shoppailuun – mukaan lukien häämekon – kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta myös mahdolliset räätälöinnit ehditään tehdä ajoissa. Muistakaa lopuksi myös sovittaa asusteet etukäteen, jotta ne istuvat ja kokonaisuus näyttää haluamaltanne! On sanomattakin selvää, että Suomen sää saattaa olla ajoittain hieman arvaamaton, joten käytännön seikat on hyvä myös pitää mielessä. ☂️

Vinkki! Mikäli kaikkea ei halua ostaa ja toiveissa olisi ekologisempi vaihtoehto, kannattaa myös vaate- ja asustevuokraamoiden valikoimat katsoa läpi!

Aikataulu

Aikatauluta hääpäivä siten, että hääseurueella on runsaasti aikaa hiusten ja meikin laittoon, valokuvien ottoon sekä muiden tarpeellisten aktiviteettien tekemiseen. Muista jättää joustavuutta mahdollisiin yllätysviivästyksiin, joita saattaa ilmetä esimerkiksi sään tai lokaatioiden välillä siirtymisen takia⏱

Kasaa valmiiksi lista päivän aikataulusta ja käy se mm. kaasojen ja bestmanien sekä esimerkiksi valokuvaajan kanssa etukäteen läpi. Tähän kannattaa kirjata ylös turhaltakin tuntuvat asiat, kuten vaatteiden vaihto ja ajomatkojen kesto sekä miettiä missä kohtaa kuvat otetaan ja mitä vieraat tekevät sillä aikaa.

Aktiviteetit ja hääleikit

On hyvä jättää riittävästi aikaa syömiselle ja jutustelulle, mutta erilaiset aktiviteetit tuovat sopivasti rakennetta ja viihdettä päivään! Perinteisesti häissä voi olla esimerkiksi hääpariin liittyviä visoja tai leikkejä, kuten kenkäleikki tai vaikka tietovisa.

Mikäli vieraat eivät tunne toisiaan, myös erilaiset tutustumisleikit sekä tiimikilpailut voivat olla hauskoja, jolloin pääsee tutusmaan muihinkin vieraihin helposti, matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi hääbingo pöytäryhmän kesken tuo hauskaa tekemistä juhlan ajaksi! Varmista kuitenkin, että leikit ovat sellaisia jotka uppoavat vieraille. 👌🏼

Erilaisten aktiviteettien ja leikkien juontamiseen voi pyytää apua esimerkiksi kaasoilta ja bestmaneiltä. Vaihtoehtoisesti voitte pyytää seremoniamestariksi jonkun kaveriporukastanne, joka ylläpitää hyvän fiiliksen ja meiningin!

Budjetti

Määrittele budjettisi suunnitteluprosessin alussa ja pysy siinä mahdollisuuksien mukaan – tarpeen tullen aloita kartoittamalla "nice to have" ja "must have" jutut ja muista, että joskus less is more! Tarjouksia eri elementeistä kannattaa kysyä myös useammasta paikasta – näin voitte vertailla eri vaihtoehtoja ja valita sopivimman.

Kannattaa myös miettiä mitä asioita haluatte tehdä itse ja mistä ette tingi! Luonnistuuko esimerkiksi päivän meikki itse vai jätätkö mielummin tämän ammattilaisen käsiin? Älä myöskään unohda huomioida piilokustannuksia kuten mahdollisia veroja, joita saattaa tulla esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista tilatessa tai korvauksia vaikka rikki menneistä pitopalvelun laseista. Pientä bufferia kannattaa siis olla. 💰

Hääsuunnittelija

Jos haluat päivästäsi todella stressittömän, harkitse hääsuunnittelijan palkkaamista auttaaksesi toteuttamaan unelmiesi häät! Nämä luovat nerot kykenevät toteuttamaan visiosi eläviksi kokonaisuuksiksi. Monesti hääsuunnittelijan kanssa voi myös sopia erilaisista kokonaisuuksista esimerkiksi pelkästä suunnittelukonsultaatiosta koko juhlan suunnitteluun ja läpivientiin!

Stressittömät häät alkavat Venuusta »

Esimerkkejä epätavallisista asioista, jotka helposti unohtaa häitä suunnitellessa:

 1. Kuljetus: Älä unohda järjestää kuljetusta itsellesi, puolisollesi ja hääseuralaisillesi vihkimiseen sekä hääjuhlaan. 🚗
 2. Majoitus: Varmista, että tarpeen tullen sinulla ja vieraillasi on paikka yöpyä häiden yönä. 🛏
 3. Hätäpakkaus: Täytä pieni laukku perustarvikkeilla, kuten ompelusetillä, tahranpoistoaineella ja deodorantilla viime hetken korjauksia tai hätätilanteita varten. 🆘 Psst! Vie tällainen setti myös juhlapaikan vessoihin, jolloin vieraatkin pelastuvat yllättäviltä tilanteilta!
 4. Lahjatoivelista: Vältä vieraiden stressi sekä hutiostokset, ja luo vieraita varten lista lahjatoiveista. Jo kutsukortissa voi myös tuoda esille, mikäli ette toivo lahjoja ollenkaan tai haluaisitte mahdolliset lahjat ohjattavan vaikka valitsemaanne hyväntekeväisyyskohteeseen!
 5. Koristelu vihkiseremonialle: Älä unohda lisätä erityisiä somisteita myös vihkiseremonian tilaan, kuten käytävämattoja sekä alttarin ja penkkien koristeita. 💐 Hyödynnä myös elementtejä mitä tilasta löytyy jo valmiiksi!
 6. Vieraiden pukukoodi: Häiden pukeutuminen jos joku sisältää hämmentäviä perinteitä, joiden perässä voi olla vaikea pysyä! Kerro siis mielummin jo kutsukortissa minkälaista pukeutumista toivotte vierailta. 👗
 7. Lahjat: Mikäli budjetti sen sallii, älä unohda kiittää vieraitasi pienellä ilmaisulla kiitollisuudesta, kuten henkilökohtaisilla lahjoilla tai syötävillä herkuilla. 🎁
 8. Kiitoskortit: Muista lähettää kiitoskortit vieraillesi, jotka antoivat teille lahjoja tai auttoivat häissä. 💌
 9. Avioliittolupa: Muista hakea ja tuoda avioliittolupa vihkiseremoniaan. 💒
 10. Vieraskirja: Hanki vieraskirja, johon vieraat voivat allekirjoittaa ja jättää terveisiä tuoreelle avioparille. 📖
 11. Lasten toimintaa: Jos häissäsi on lapsia, älä unohda tarjota iän mukaisia ​​aktiviteetteja pitämään heidät viihdytettyinä. 🧸 Kerro myös selvästi vieraille etukäteen mikäli ette toivo lapsia juhlaan ollenkaan!
 12. Varaa aikaa itsellesi rentoutumiseen ja taukoja häiden suunnittelusta. 🧘🏼‍♀️
 13. Muista syödä ja juoda riittävästi koko hääpäivän ajan. 🍽

Tee häistäsi astetta personoidummat näillä kikoilla:

 • Henkilökohtaisten tai kulttuuristen perinteiden sisällyttäminen: Löytyykö sinulta tai puolisoltasi ainutlaatuisia perinteitä kulttuuriinne tai arkeenne liittyen? Laittakaa luovuus peliin ja sisällyttäkää niitä häihin merkittävällä tavalla ja miettikää miten ne saataisiin parhaiten toteutettua ja ennen kaikkea yhdistettyä hääjuhlaan!
 • Epätavallinen lokaatio: Sen sijaan, että valitsisitte perinteisen hääpaikan, harkitkaa avioitumista epätavallisemmassa paikassa, jolla on erityistä merkitystä sinulle ja puolisollesi, kuten puistossa, rannalla tai jopa museossa. ✨
 • Interaktiivinen viihde: Sen sijaan, että tarjoatte perinteisiä hääjuhla-aktiviteetteja, harkitkaa esimerkiksi juontajan palkkaamista tai interaktiivisten aktiviteettien suunnittelua, jotka saavat vieraat osallistumaan ja nauttimaan olostaan juhlissa. Esimerkiksi näin ⬇️

Laittakaa jokaiseen pöytään eri aarteenmetsästys ohjeet kertakäyttökameroiden kera ja ikuistakaa päiväänne sillä tavoin! 📸

Pöytä 1: "ottakaa ryhmäkuva" ja "ottakaa kuva hääparista pussaamassa"

Pöytä 2: "ottakaa kuva tanssilattialta" ja "ottakaa kuva kimpunheitosta".

Näin saatte myös vieraiden perspektiivistä ikuistettua päiväänne ammattikuvaajan lisäksi!

 • Henkilökohtaiset vihkivalat: Harkitkaa oman vihkivalojen kirjoittamista tai henkilökohtaisten elementtien sisällyttämistä perinteisiin vihkivaloihin tehdäksenne seremoniasta merkityksellisemmän ja ainutlaatuisemman. 🥰 Vinkki! Jos esimerkiksi kirkon aikataulu ei anna myöten omille valoille, pitäkää puheet toisillenne itse juhlassa!
 • Ruoka ja juoma: Harkitkaa epätavallisten tai henkilökohtaisten ruokavalio- ja juomavalintojen tarjoamista hääjuhlassa yllättääksenne ja ilahduttaaksenne vieraanne – esim. "tätä hääpari söi ensimmäisillä treffeillään"!

Ottamalla nämä tekijät huomioon olet jo hyvällä mallilla häiden suunnittelussa, jotka eivät ole vain ikimuistoiset, vaan myös vähemmällä stressillä varustetut!

Suunnittelun iloa💖

Ota talteen tämä häiden muistilista hääsuunnittelun avuksi, hyvissä ajoin ennen häitä!
Häiden muistilista hääsuunnitteluun

Lue myös:

🔎 Parhaat polttari-ideat: järjestä täydellinen päivä

🔎 Haaveissa kesähäät? 12 Suomen kauneinta juhlatilaa kesähäihin

🔎 Häät ulkomailla: Venuun parhaimmat kohteet ja vinkit!

🔎 Toiveissa talvihäät? Näillä vinkeillä onnistut!

🔎 12 x valokuvaaja häihin ja juhliin

🔎 Häiden muistilista - apua hääsuunnitteluun


Älä unohda tsekata myös näitä häitäsi varten:

Valo- ja videokuvaajat, tapahtumatuottajat, juhlatarvikkeet, esiintyjä, pitopalvelu ja tapahtumatekniikka!


Hääpaikat | Hääpaikat Helsinki | Merelliset hääpaikat Helsinki | Hääpaikat Espoo | Hääpaikat Vantaa | Hääpaikat pääkaupunkiseutu | Hääpaikat Tampere | Hääpaikat Turku | Häätilat | Juhlasalit | Huvilat ja kartanot | Catering ja pitopalvelu | Catering ja pitopalvelu häihin


Catering ja pitopalvelu Helsinki | Catering ja pitopalvelu Espoo | Catering ja pitopalvelu Vantaa | Catering ja pitopalvelu Tampere | Catering ja pitopalvelu Turku | Catering ja pitopalvelu Lahti | Catering ja pitopalvelu Kouvola | Catering ja pitopalvelu häihin | Tarjoilut juhliin | Tarjoilut pikkujouluihin


Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required