Yksi häiden tärkeimpiä päätöksiä on hääpaikan valinta, sillä ikimuistoinen päivä ansaitsee juuri oikeanlaisen tilan! Täydellinen hääpaikka sopii hääparin tyyliin ja häiden teemaan sekä on oikean kokoinen vierasmäärään ja häiden ohjelmaan nähden.

Aloita hääpaikan valinta miettimällä:

  • Haluttu päivämäärä
  • Alustava vierasmäärä
  • Toivottu sijainti

Sen jälkeen paikan valintaan vaikuttaa:

  • Budjetti
  • Catering
  • Erityistarpeet
  • Hääparin tyyli ja toiveet

1. Vieraiden määrä määrittää häätilan koon

Isot hääjuhlat vaativat tilan, jossa koko juhlaseurue mahtuu mukavasti istumaan, ruokailemaan ja liikkumaan. Pienemmät juhlat onnistuvat esimerkiksi viihtyisässä ravintolan kabinetissa, tunnelmallisessa kahvilassa tai muussa intiimissä tilassa.

On tärkeä varmistaa, että tila ei ole liian iso juhlaseurueelle, sillä se saattaa luoda kolkon tunnelman. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että valitse mielummin liian iso tila kuin liian pieni. Ahdas tila vaikuttaa väistämättä juhlatunnelmaan.

Ota huomioon myös, että hääpaikassa on tarpeeksi istumatilaa sekä tarvittavat varustelut. Sopivassa tilassa kaikki häiden ohjelmanumerot järjestyvät vaivatta ja tilaa on varattu myös tanssilattialle!

2. Juhlatilan sijainti on tärkeässä roolissa

Haluttu sijainti rajaa helposti juhlatilojen valikoimaa. Vietetäänkö hääjuhlat asuinpaikkakunnalla, lähialueella vai aivan toisessa lokaatiossa?

Muista ottaa huomioon myös juhlapaikalle saapuminen. Onko hääpaikan läheisyydessä tarpeeksi parkkitilaa autolla saapuville? Pääseekö paikalle julkisilla vai tarvitaanko häävieraille kuljetus?

3. Mieti budjetti etukäteen

Häätilan vuokra ja tarjoilut ovat iso kulu hääbudjetissa, joten olkaa realistisia sen kanssa, mitä budjetillanne on mahdollista saada. Eri tiloilla tilavuokra koostuu eri asioista, joten selvitä tarkasti mitä kaikkea hintaan sisältyy.

Pienemmän budjetin häät onnistuvat kotona tai edullisissa juhlapaikoissa, kuten työväentaloilla.

4. Varaa tila ajoissa

Häätilat varataan noin vuosi, ja suosituimmat tilat jo muutama vuosi, etukäteen, joten ole ajoissa tilan varauksen kanssa! Monet juhlapaikat tarjoavat varauskalenterin, joten voit jo sen perusteella tehdä alustavaa karsintaa sopivista juhlapaikoista. Jos kalenteria ei ole saatavilla, saat tietää varustilanteen helposti lähettämällä kyselyn. Nopeiten se käy Venuun kautta.

Kannattaa lähettää kysely useammalle tilalle, jossa kerrot häiden ajankohdan, vieraiden määrän sekä budjetin. Näiden tietojen avulla tilat osaavat vastata, onko kyseinen juhlapäivä vielä vapaana, onko tila oikean kokoinen vierasmäärään nähden sekä tehdä tarjouksen, joka osuu häiden budjettiin.

5. Juhlapaikan tyyli sopii hääparille

Haluttu teema ja tunnelma määrittelevät myös juhlapaikan valintaa. Erilaisia tyylejä on yhtä paljon kuin hääpareja. Toiset haluavat mahdollisimman tyhjän ja avaran tilan, joka on mahdollista koristella häiden teeman mukaisesti. Toisille taas on tärkeää, että tila itsessään on persoonallinen ja näyttävä, eikä koristeluja juurikaan tarvita.

Häätiloja löytyy todella moneen tyyliin: modernin tyylikkäitä, urbaaneja lofteja, romanttisia kartanoita ja ylellistä tunnelmaa henkiviä tanssiaissaleja.

Häät onnistuvat myös muissa kuin juuri hääpaikoiksi suunnitelluissa juhlatiloissa. Miltä kuulostaisi uniikit häät vanhassa majakkalaivassa, entisellä telakalla tai teatterissa?

Katso kaikki häätilat täältä! »

6. Huolehdi ruokailu ja catering ajoissa kuntoon

Osa tiloista tarjoaa pitopalvelun, kun taas toisiin voi valita haluamansa cateringin. Muista huomioida tämä jo ennen varausta. Jos tilan catering on mieluisa, tarjoilut hoituvat usein todella kätevästi. Jos valitset ulkopuolisen cateringin, kannattaa järjestää tutustumiskäynti juhlapaikalle, jos se ei ole catering-toimijalle ennestään tuttu.

Oikean cateringin löytämiseen kannattaa panostaa. Katsele eri vaihtoehtoja, lähetä tarjouspyyntöjä ja selvitä mistä saat juuri haluamasi pitopalvelun omalle budjetille sopivassa paketissa. Venuu.fi:stä löydät Suomen parhaat cateringit, ja tarjouspyyntöjä on näppärä lähettää.

Vaihtoehtoja on monia: perinteinen pitopalvelu, välimerelliset maut, gourmetburgerit, kasviscatering tai vaikka karkkibuffet. Valinta on sinun!

Onko toiveissa pöytiin tarjoilu vai buffet-ruokailu? Ruuan hakemista ja buffet-pöytiä varten on tärkeä varata tarpeeksi tilaa. Ota selvää, onko juhlapaikalla käytettävissä ruokailuvälineet vai pitääkö sinun huolehtia astiasto pitopalvelun kautta. Muista myös, että A-oikeudellisiin tiloihin ei saa viedä omia juomia vaan juomat tulevat silloin tilalta. Löydät toki myös häätiloja, joissa omat juomat on sallittu.

7. Muista elektroniikka ja muut erityistarpeet

Kommunikoi avoimesti tilan kanssa erityistarpeista ja muista toiveista niin he osaavat vastata toiveisiisi parhaiten. Ota huomioon musiikki, häävalssi, bändi, muut ohjelmanumerot ja niihin tarvittava tekniikka.

Varmista myös, että juhlapaikan lähettyville pääsee autolla. Etenkin cateringille tämä on tärkeää. Selvitä myös, milloin juhlapaikan pääsee somistamaan? Entä milloin koristeet täytyy siivota pois? Ota nämä tärkeät pointit huomioon jo tilaa varatessa.


Etsitkö unelmiesi häätilaa? Katso kaikki Venuu.fi:n hääpaikat

Katso kaikki häätilat (1600+) »


Lue seuraavaksi:

5 vinkkiä parhaan häävalokuvaajan valintaan

Suuri hääopas: Helsingin 20 upeinta hääpaikkaa

10 x uniikit häätilat


Häätilat | Häätilat Helsinki | Häätilat Espoo

Bröllopslokal | Bröllopslokal Stockholm |
Bröllopslokal Göteborg
Wedding Venues Copenhagen | Meeting Rooms Copenhagen | Event Venues Copenhagen

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required