Elämää rytmittävät toinen toistaan ihanammat juhlat, kuten valmistujaiset, rippijuhlat, häät, rapujuhlat… you name it! Monelle helpoin paikka pistää juhlat pystyyn on oma tuttu ympäristö eli koti. Kotibileissä on omat kommervenkkinsä, mutta näillä nikseillä varmistat, että juhlat kotona sujuvat alusta loppuun joutuisasti!

1. Aloita näistä: Koko ja budjetti

Tee vieraslista. Jos haluat olla varma juhlien koosta, laita kutsut hyvissä ajoin ja pyydä vieraita ilmoittamaan, pääsevätkö he paikalle. Kun tiedät vierasmäärän, pääset määrittämään juhlien budjetin.

Vierasmäärä vaikuttaa etenkin tarjoiluihin, jotka vievät yleensä leijonanosan budjetista. Päätä budjetti ja mieti sen perusteella, mitä juhlissa on tarjolla. Tiukan budjetin pippaloissa tarjoilukuluissa voi säästää pyytämällä vieraita tuomaan juhlien teeman alle sopivan tarjoiltavan ruoan, snäcksin tai juomaa koko porukan jaettavaksi.

2. Lainaa, älä osta

Lainaus ei ole vain ekompi valinta, vaan säästää myös vinon pinon kylmää käteistä. Harvalla on kotonaan riittävästi keittiötarvikkeita koko suvun tai tuttavaporukan yhtäaikaiseen kestitsemiseen. Lainaa kahvikupit, tarjoiluastiat ja pöytäliinat pitopalvelulta, astiavuokraamosta, kavereilta, sukulaisilta tai vaikka naapureilta. Monella tutulla pyörii myös varmasti ylimääräisiä valoketjuja, koristeita ja Bluetooth-kaiuttimia juhlatarpeiksi.

3. Keittiö on juhlien tärkein huone – varmista, että se toimii

Tyhjennä keittiön tasoilta tarpeettomat kodinkoneet kaappien kätköihin ja raivaa jääkaappiin riittävästi tilaa tarjoiluille. Varmista, että likaiset astiat voi pinota tiskikoneen lähelle tai hätätilanteessa saaveihin parvekkeelle tai kylpyhuoneeseen katseilta piiloon. Jos juhlat ovat isot ja kahvinkeittimesi pieni, lainaa toinen keitin tai varaa keittiöön termareita. Muista viedä roskat juhlapäivän aamuna. Äläkä unohda jäitä! Osta suosiolla säkki jääpaloja kaupasta (trust us, se kannattaa), mutta älä ainakaan jätä jääpalapussien kanssa tuskastelua juhlapäivän aamulle.

4. Siivoaminen korvaa koristelut

Näyttävistä koristeluista ei kannata stressata – koti on kauneimmillaan, kun se on siisti. Jos haluat päästä helpolla, varaa siivooja juhlaviikolle.

Koristeluissa kannattaa panostaa noutopöytään ja drinkkipisteen läheisyyteen, koska siellä ihmiset viettävät eniten aikaansa. Yksi näyttävä kukkakimppu jaettuna moniin pieniin, minimalistisiin maljakoihin ja pari eri korkuista tarjoiluastiaa tekevät ihmeitä koko juhla-asunnon ilmeeseen.

Jos koristeet kuuluvat ehdottomasti juhliisi, muista, että niitä voi ostaa myös käytettynä. Facebookin ryhmissä ja nettikirppareilla liikkuu paljon esimerkiksi tunnelmallisia hääkoristeita, jotka säästävät sinulta ison askarteluvaivan. Juhlien jälkeen koristeet voi laittaa uudelleen kiertoon!

5. Raivaa tilaa – etenkin eteiseen

Eteinen on juhlien pullonkaula. Raivaa eteisestä tilaa vieraiden ulkovaatteille ja varaa naulakkoon tarpeeksi henkareita. Eteisessä on hyvä olla myös penkki vanhempia vieraita tai väsyneitä kengännauhansolmijoita varten.

Siirrä turhat kalusteet pois oleskelutilasta ja panosta sen sijaan istumapaikkoihin. Siirrä suosiolla pyykkitelineet, kukkapöydät ja muut helposti liikkuvat ylimääräiset kalusteet pois vilkkaimmasta juhlatilasta. Tiesitkö, että tuolejakin voi vuokrata?

6. Varaudu vastaanottamaan kukkia

Nosta maljakot valmiiksi esiin ja laita niihin vettä. Varaa lähistölle myös iso roskakori, johon saat kukkien ja lahjojen käärepaperit, jotta ne eivät tuki keittiön roskista. Näin kimput saa esille alta aikayksikön!

7. Nauti!

Myös järjestäjällä saa olla hauskaa! Älä hosu siivoamassa kesken juhlien, vaan keskustele vieraidesi kanssa ja esittele heidät myös toisilleen – näin varmistat, että kaikki viihtyvät juhlissasi.

8. Varaudu roskaan

Juhlasi eivät tietenkään ole roskaa, mutta juhlissa sitä vain syntyy. Varaudu, että käytettyjä servettejä ja muuta jätettä syntyy reilusti ja sille pitää olla helposti löydettävä hävityspaikka. Jos juhlissa on tarjolla tölkkijuomaa, varaudu myös tyhjien pullojen ja tölkkien kokoamiseen laittamalla näkyville keräysastia tai -säkki. Näin roskat ja pullot eivät loju ympäri asuntoa.


Ja jos juhlat ovat liian suuret kotiisi, järjestä ne suosiolla jossain muualla. Parhaat juhlatilat löydät Venuu.fi:stä!

Katso kaikki juhlatilat »


Lue seuraavaksi:


Juhlatilat Helsinki | Juhlatilat Espoo | Juhlatilat Vantaa | Juhlatilat pääkaupunkiseutu | Juhlatilat Turku | Juhlatilat Tampere | Pienet juhlatilat | Isot Juhlatilat


Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required