Etiketti bisnesillalliselle - Onko bisnesetiketin taitaminen tärkeä juttu yhä 2020-luvulla?

Monella alalla turhat pönötykset ovat yhtä kaukainen muisto kuin toimiston nurkassa surissut faksi, ja meininki on muutenkin paljon rennompaa kuin ennen muinoin. Viimeistään pandemia on näyttänyt meille vähemmän sliipatun version toisistamme, ja bisnesillallinen on tarkoittanut kiusaantuneesti videokeskustelun lomassa näykittyä kotiin kuljetettua sapuskaa.

Mutta. Bisneksiin liittyvät dinnerit ja lounaat elää ja voi hyvin jatkossakin. Parhaat asiat tapahtuvat illallispöydässä (tai drinkeillä 🍸). Bisneksiä on tunnetusti sujuvampaa tehdä samalla aaltopituudella olevien kanssa. Ja dinnerillä, jos missä, löysätään vähän ja lähennytään kuin itsestään.

Etiketin taitaminen osoittaakin, ettet ole moukka. Otat muut huomioon ja vaikutat muiden(kin) silmissä kokeneelta maailmankansalaiselta. Ole siis oman elämäsi Carlos Solis ja Don Draper ja ota haltuun 2020-luvulle päivitetty bisnesillallisten etiketti:

Selvitä mitä sinulta odotetaan ja valmistaudu iltaan sen mukaan

Pitääkö illallisella olla valmiina tukku ideoita vai oletko vasta tutustumassa uusiin ihmisiin? Jos olet itse koollekutsuja, muista kertoa muillekin mitä illalta odotat. Onko ajatus vain vaihtaa kuulumisia rennoissa merkeissä vai onko tarkoitus ehkä tehdä päätöksiä?

Varmista myös, onko kutsu vain sinulle vai tuleeko myös esimerkiksi puolisot mukaan.

Tyyli ravintolan mukaan

Mitä hienompi ravintola, sen siistimmät vermeet ja toisinpäin. Hipsteribaariin ei tarvitse laittaa liituraitaa ylle, mutta valkoiset pöytäliinat kaipaa jo vähän parempaa seppälää. Ole kuitenkin tyylillesi uskollinen, äläkä esitä muuta kuin olet.

Tunne seurasi

Kaikkien toiveet ja mieltymykset on hyvä olla tiedossa jo etukäteen - etenkin, jos olet itse illan koollekutsuja. Vegaania ei kannata viedä pihvipaikkaan, eikä absolutistia shottibaariin.

Tutustu huolella pöytäseuraasi myös ammatillisesti. Minkä alan asiantuntijoita he ovat? Mikä heidän taustansa on? Näin esittelyt sujuvat helposti ja voit varmistua, ettet vain keskustelun timmellyksessä spleinaa asioita jollekin, joka saattaa tietää aiheesta enemmän kuin sinä.

Muista, olet töissä

Vaikka illallinen olisi hauska, häppäri kavereiden kanssa on toinen juttu.

Koeta mukailla illan koollekutsujan tapoja. Miten kalliin ruuan voi tilata? Seuraa houstin esimerkkiä ja tilaa saman arvoinen annos. Ruokaa tilatessa valitse jotain, mikä on helppo syödä, jotta ruokalista ei näy rinnuksilla loppuillasta. Jos housti juo vain vettä, pitäydy vedessä. Jos seurueessa nautitaan väkevämpää, muista, että klassikkovinkki 'älä juo liikaa' pitää pintansa edelleen.

Mistä jutella?

Riippuu seurasta.

Lue ennen illallista uutiset ja katso mitä somekeskusteluissa trendaa. Onko merkittäviä taidenäyttelyitä tai elokuvien ensi-iltoja? Näytä, että olet kartalla kaikesta, mutta älä yritä liikaa. Vältä tunteita herättäviä poliittisia keskusteluita, jos et ole sataprosenttisen varma, että ne ovat hyvä idea.

Jos pöytäseura on melko tuntematonta, on parasta pitää keskustelu suht kevyissä aiheissa ennen ruoan tuloa ja tunnustella sopivia keskustelunaiheita illan edetessä. Lomista ja harrastuksista jutustelu on usein melko vaaratonta, ja bisneksistä voi puhua aterian lopulla, jos se on illan agendalla.

Kiinnitä huomio sanojen lisäksi kehonkieleen. Vanhat kunnon pöytätavat ovat aina in: ei puhuta ruoka suussa, kyynärpäät pidetään pois pöydältä ja lautasliinan paikka on sylissä. Ruokailu aloitetaan, kun kaikki ovat saaneet annoksensa. Muista kiittää seuruetta illan lopuksi ja ole ihan aina ystävällinen ravintolan henkilökunnalle.

Jos aiot muistaa tästä jutusta vain yhden asian, muista tämä: keskity täysillä pöytäseuraan. Älä selaa puhelinta. Jos mahdollista, pidä puhelin äänettömällä koko illallisen ajan.


Privaatti ravintolailta mielessä mutta paikka hukassa?

Katso kaikki ravintolatilat  »


Lue seuraavaksi:

Venuun parhaat: 10 x saunalliset kokous- ja edustustilat

Etäkokoukset ja hybriditapahtumat: täsmävinkit tapahtumajärjestäjälle

Kokoustrendit 2021: tältä uuden ajan kokoukset näyttävät


Kokoustilat | Kokoustilat Helsinki | Kokoustilat Espoo | Kokoustilat Turku | Kokoustilat Tampere | Kokoustilat pääkaupunkiseutu | Edulliset kokoustilat | Edulliset kokoustilat Helsinki | Edulliset kokoustilat Tampere | Edulliset kokoustilat Turku | Kabinetit | Kokoushotellit | Kokouskartanot  

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required