Tykypäivä tai tyhy-päivä eli vanha kunnon virkistyspäivä tulossa, mutta ideat vähissä?

Dear Venuu, mitä pitää ottaa huomioon ja mistä aloittaa?

Mahtavaa kun kysyit. Sukelletaanpa ensin hieman tyhy- ja tyky-toiminnan saloihin. Mikä on tyky-päivä? Mitä tyhy-toiminta oikein on? Entä onko tyky-päivä lakisääteinen?

Tyhy-toiminta = pitkäaikaista työhyvinvointia edistävä toimintaa, joka näkyy työpaikan arjessa ja päätöksissä joka päivä.

Tyky-toiminta = yksi osa työhyvinvointia, ja sillä tarkoitetaan lakiin perustuvaa työkykyä ylläpitävää toimintaa.

Tyky-toimintaa voi toteuttaa monella tavalla, kukin omaan tyyliinsä. Varsinkin tyky-päivien tai muiden työkykyä ja yhteishenkeä nostattavien virkistyspäivien järjestäminen on suosittua monella työpaikalla, eikä vähiten siksi, että tavanomainen virkistystoiminta on työntekijöille verovapaa etu. Työpaikan virkkarit siis kannattaa aina!

Verottajan mukaan tyhy- tai tyky-päivään "voi sisältyä liikunta- tai kulttuuritoimintaa, mutta myös muunlaista virkistystoiminnaksi katsottavaa ohjelmaa, kuten esimerkiksi luentoja taikka erilaisia ryhmätehtäviä tai -pelejä".

Tässä vinkkejä ja raikkaita tyky ideoita virkistyspäivään, Vauva.fi-foorumilta poimittuja varoittavia esimerkkejä unohtamatta:

Huomioi kaikki osallistujat

Minä ekstrovertiksi identifioituvana inhoan näitä virkistyspäiviä, joina on ties mitä naurujoogaa ja hierontapiirejä. Vain tekopirteät ylisuorittajat pitävät niistä. Paras virkistyspäivä olisi ihan vain vapaapäivä tai vaikka jotain hyvää ruokaa ja juomaa työporukalla.*

Tyky- tai virkistyspäivän järjestäminen ei ole helppo rasti, ja päivään liittyy usein kaikenlaisia toiveita ja pelkoja. Onkin ihan supertärkeää ottaa kaikki osallistujat huomioon jo suunnitteluvaiheessa: se mikä sopii yhdelle, voi olla kauhistus toiselle.

Virkkareiden suhteen on usein tehtävä kompromisseja, mutta tiimin ajatusten kuuleminen jo hyvissä ajoin auttaa välttämään pahimmat harmitukset ja räikeimmät hudit. Ideakilpailut, anonyymit kyselyt tai vaikka äänestys tiimin kesken toimii!

Sujuva päivä = onnistunut päivä

Meillä oli virkistäytymispäivä ja pikkujoulut yhdistetty. "Hyvää ruokaa ja mukavaa yhdessäolemista."
Todellisuus: jäähtynyt, mautonta ruokaa seisovasta pöydästä, osa ruoista loppui jo ennen kuin jonon loppupään ruokailijat olivat saaneet lautasensa täytettyä. Mukava yhdessäoleminen oli pakotettua virsien veisaamista.
Sanomattakin selvää, että lähdin" migreenin" takia kesken pois näistä kinkereistä.*

Vältä hangry, tylsyys ja turha säätö! Pistä kaikista eniten paukkuja päivän sujuvuuteen ja hyvään fiilikseen. Nälkäisenä kenenkään työkyky ei parane, joten ihan ensimmäisenä onkin hyvä varmistaa perusjutut, kuten ruokailut, ohjelma, tauot ja siirtymiset.

Tapahtumajärjestäjän muistilista – näin syntyy onnistunut tilaisuus »

Kunnioita kaikkien aikaa

Meidän virkistäytymispäivät toteutetaan omalla ajalla. Tuntuu vastenmieliseltä lähteä koko lauantaipäiväksi virkistäytymään työkavereiden kanssa, kun on samojen ihmisten kanssa muutenkin kaikki päivät. Virkistäytymispäivän suunnittelee porukka työpaikan ihmisiä, joille oman ajan käyttäminen työjuttuihin ei ole ongelma.*

Jos tyky-päiviin ja virkkareihin osallistuminen ei ole vapaaehtoista, päivä kannattaa järjestää työajalla tai laskea työtunneiksi. Kivakin tekeminen aiheuttaa päänvaivaa eikä varsinkaan edistä työkykyä, jos siitä aiheutuu stressiä ja tarpeetonta hässäkkää yksityiselämässä.

Panosta hyvään fiilikseen

Virallinen ohjelma on barometrin väärien vastausten läpikäymistä ja painotetaan, että nämä negatiiviset vastauksenne antavat teistä sellaisen kuvan, että ette ole kovinkaan yhteistyökykyisiä. Johtoa ei tarvitse vaihtaa, jos vaihdetaan työntekijät.
Ruokailu (omakustanteinen) on klo 11, sitten on iltapäiväkahvi + dominokeksi klo 14 ja seuraavan kerran ruokaa saakin klo 20, kun istutaan kaikki ilmaiselle päivälliselle työajan jälkeen. Ruoka on huoltoasematasoa, väljähtynyttä ja mautonta, mutta pakko istua 2 tuntia kuunnellen pomoa. Ja seuraavana aamuna klo 9 aloitetaan kyselemällä edellisen päivän oivalluksia.*

Hyvän tyky-päivän tunnistaa siitä, että ihmiset viihtyy ja päivän vire on iloinen. Kaikenlainen kritisointi ja vaikeat keskustelut kannattaakin jättää suosiolla toiseen kertaan. Sen sijaan tiimiä voi kannustaa ajattelemaan asioita uusin silmin, tutustumaan toisiinsa vielä entistäkin paremmin ja ihan vaan hengailemaan yhdessä!

Lue lisää tiimiyttämisen hyödyistä »

Hauskaa tekemistä työporukalle

Kaikki ne tykypäivät, joissa olen ollut, on menneet aina samalla kaavalla: aloitetaan klo 8, aamupäivä on työyhteisön kehittämistä, eli juurikin niitä puisevia ja korkealentoisia esitelmiä ja ryhmätöitä. Sitten syödään joku kevyt lounas, ja sen jälkeen pidetään sitten kivaa yhdessä ja leikitään ryhmäytymisleikkejä. Mitä nöyryyttävämpää, sen parempi. Neljältä saa sitten lähteä kotiin.** 

Vältä tarpeeton tylsyys ja mieti päivän jokainen osio huolella – etenkin kun kyse on työyhteisön kehittämisestä. Joskus hyvä esiintyjä tai puhuja tarjoaa juuri oikeanlaista ohjelmaa virkistyspäivään. Keynote, luento jostain kiinnostavasta aiheesta tai vaikkapa tiimiä osallistava workshop voivat olla nappivalintoja, ja puisevuuden voi välttää palkkaamalla ammattilaisen.

Toisinaan taas on kiva tarjota tiimille mahdollisuus viihtyä ja virkistäytyä puhtaan viihteen parissa. Tällöin stand up -koomikko, taikuri tai vaikkapa draq-esiintyjä saattaa olla juuri se mitä haetaan!

Ryhmäytymisleikit - uhka vai mahdollisuus?

Työhyvinvointipäivänä teimme keppijumppaa ylipirtsakan tantan opastuksella, ratkoimme symbolisia työtilanteiden solmuja sotkeentuneella köydellä ja enimmäkseen pyörimme kiusaantuneina paikoillamme painostavassa "kaikki tsemppaa"-henkisessä ilmapiirissä. Tällaiset hommat kuuluu alakoululaisten leirikouluihin.*

Mieti, sopiiko päivään työhön liittyvät leikkimieliset tehtävät, vai olisiko parempi irtautua tyky-päivänä työympyröistä täysin. Jotkut ahdistuvat kaikenlaisista ice breakereista ja ryhmäytymisleikeistä, mutta osalle ne ovat tiimitekemisen parhaimmistoa.

Pidä siis päivän tavoite mielessä; jos tietyn tyyppiset, perinteiset yhteishengenkohotusaktiviteetit aiheuttavat lähinnä kiusallisia fiiliksiä, valitse jotain muuta.

Me-henkeä vahvistavaa kivaa yhteistä tekemistä onneksi löytyy roppakaupalla: tutustumisen arvoisia on ainakin pakopeli, kaupunkiseikkailu, yhteinen kokkauskurssi, laamavaellus tai vaikkapa tankofutispeli. Myös yhteiset kokemukset tieteen tai taiteen parissa avartaa mieltä ja nivoo tiimiä yhteen.

Jos vielä mietit mitä tehdä virkistyspäivänä, lisää kivaa tekemistä tyky-päivään löydät täältä »

Urheilua ja liikuntaa tiimin toiveiden mukaan

Meillä mentiin kerran urheiluopistoon tykyilemään. Piti tutustua erilaisiin urheilulajeihin. Vetäjänä alle kolmekymppinen urheilijamies, joka karjui koko ajan pää punaisena ohjeita ja levähtää ei saanut vaikka oli jo veren maku suussa... Kokemuksen jälkeen olen jättänyt kaikki tykypäivät suosiolla väliin ja tehnyt mielummin normaalin työpäivän.
Kateellisena olen kuunnellut kun muissa firmoissa on käyty teatterissa, leffassa, kauneushoitolassa tai Tallinnan risteilyllä. Mutta ei meillä, meillä on aina urheilua veren maku suussa.*

Urheilu – tuo ihastuttavin ja vihastuttavin virkkarien klassikko-ohjelmanumero! Jokaisen meistä on hyvä mennä välillä mukavuusalueensa ulkopuolelle, mutta liika on liikaa. Jos ajatus tyky-päivän urheilusuoritusosiosta saa porukan selaamaan työpaikkailmoituksia, on syytä harkita matalamman kynnyksen toimintaa.

Vaikka aktiviteetti saa haastaa, tarkoitus ei ole luoda liikaa fyysisiä tai henkisiä paineita. Päivän varsinainen tavoite, eli työkyvyn ylläpito ja virkistäytyminen, ei toteudu, jos osallistujat ahdistuvat ohjelmasta. Ihmisillä voi olla elämässään meneillä kaikenlaista ja raju aktiviteetti yhdistettynä vaikkapa korkean paikan kammoon, alkuraskauteen tai muihin haasteisiin voi kuormittaa tai olla jopa osallistumisen esteenä. Mutta, jos olet varma, että rankempikin liikuntapläjäys tai hurjempikin meininki sopii tiimille, go for it!

Pst. harkitsemisen arvoista on myös luonnossa oleilu, rauhallinen liikunta, rentoutumishetket ja monenlainen kulttuuriin liittyvä toiminta.

Voiko työkavereiden kanssa saunoa?

Itse vihaan saunaa ja paljuilua, jotenkin se vaan tuntuu olevan jokaisen päivän ”kohokohta”. Viime kevään päivä oli oikeastaan pelkästään tuota saunomista ja siihen liittyviä juttuja, mutta kehittivät sitten oheisohjelmaa kun minä ja pari muuta sanottiin, että saunaan ei voi ketään pakottaa.*

Saunominen voi olla hauska osa virkistyspäivän ohjelmaa, mutta ainoana tekemisenä hieman riskialtis valinta. Rento lilluminen on yleisesti kivaa, mutta saunominen, uiminen ja muu vähäpukeinen toiminta juuri työkavereiden kesken ei ole kaikkien mieleen.

Me mentiin työkavereitten kanssa kylpylään. Ajatus olla siellä lähes alastomana kaikkien n. 20 työkaverin edessä ja kun tietää, että kiinnostaa niitä kuitenkin, vaikka yrittivät peitellä sitä. Se oli nöyryyttävää ja koin oloni aika hankalaksi siellä. Minusta ei ole oikein, että työympäristössä aiheutetaan tällaisia tilanteita.*

Jos ohjelmassa on saunomista tai uimista, tarjolla on hyvä olla yhtä kivaa vaihtoehtoista tekemistä. Siitä, kuka osallistuu mihinkin, ei kannata tehdä numeroa.

Tutun ja samanhenkisen porukan kanssa saunominen tai vaikkapa päivä kylpylässä voi kuitenkin olla parasta ikinä!

Katso Helsingin parhaat vuokrasaunat »

Roba Loungen hulppeat saunatilat

Pst. Jos kaikkia ei huvita osallistua tai porukka on jaettu saunomaan sukupuolen mukaan, on erityisen tärkeää, ettei lauteilla edistetä työasioita tai tehdä epävirallisia päätöksiä, joista jotkut jäävät ulkopuolelle.

Edullinen tyhy-päivä kengännauhabudjetille

Olen töissä erittäin suuressa, runsasta voittoa tekevässä pörssiyhtiössä. Viimeksi meidän tykypäivä oli tällainen. Ensin oli normaali työpäivä perjantaina ja tyky-osuus oli työpäivän jälkeen omalla ajalla eli ilman palkkaa. Osastomme piti kokoontua kaupungin yhdelle urheilukentälle. Yhden työntekijän piti tuoda kotoaan hulavanne, yhden mölkkypeli, yhden palloja jne. Ja sitten järjestettiin yhdesän kisailua näillä välineillä. Urheiluaktiviteetin jälkeen oli omakustanteinen illallinen keskustan ravintolassa. Eli ilmainen tykypäivä firmalle ja vielä toimihenkilöiden vapaa-ajalla.*

Pieni budjetti ei ole este kivalle toiminnalle, mutta liiallinen pihistely väärässä kohtaa voi näyttää tiimin silmissä arvostuksen puutteelta. Edullinen tyky-päivä onkin täysin mahdollinen järjestää ilman, että järjestäjätaho vaikuttaa maailman kitsaimmalta kitupiikiltä.

Täällä sopivaa virkkariohjelmaa kaiken paksuisille kukkaroille »

*Poiminnot Vauva.fi keskustelusta Tyhy/kehityspäivien parhaat/pahimmat annit? ja **Maailman kauhein tykypäivä, mitäs kaikkea siihen kuuluu? Osaa kommenteista lyhennetty.

Kurkkaa tiloja ja elämyksiä tyky-päivään »


Katso myös:

Tyky-päivä Helsinki - parhaat tilat »

Yhteishenkeä vahvistavaa tekemistä löytyy täältä »

20 ideaa kesäjuhliin ja tyky-päiviin »

Venuun parhaat: 10 x tilat virkistyspäiviin »


Liity Venuun sisäpiiriin

* pakollinen