Päivitetty 10/2023

Isoille pikkujouluille on enemmän kysyntää kuin koskaan! On aika pitää aidosti hauskaa yhdessä ja järjestää vuosisadan eeppisimmät juhlat! ✨

Löydä parhaat tilat pikkujouluihin Venuu.fi:stä »

Budjetti - DIY vai luksus?

Pikkujoulu köyhässä virastossa on ankeista ankein. Kun tonnin budjetilla pitäisi saada sadalle ihmiselle ruokaa ja viihdykettä, niin voitte arvailla mikä on lopputulos. Istutaan jossain viraston tyhjässä juhlasalissa omia eväitä mutustellen. Ohjelmassa saattaa olla esimerkiksi askartelua.*

Ehkä vähän tylsää, mutta kuten niin moni asia, myös pikkujoulujen järjestäminen lähtee budjetin laatimisesta. Paljonko pätäkkää on käytettävissä? Maksaako porukka omat pirskeensä vai onko kyseessä all-inclusive firman bileet?

Budu luonnollisesti määrittää raamit juhlille. Käytössä oleva rahamäärä ei kuitenkaan määrittele sitä, ovatko juhlat hauskat vai ei. Kengännauhabudjetillakin voi järjestää ihanat pikkujoulut. Pienemmällä rahasummalla ei välttämättä vuokrata firman käyttöön yksityislinnaa viikoksi, mutta se ei haittaa. Järjestä vaikka DIY etäkokkikoulu! Jos taas rahaa on käytössä paljon, vain taivas on rajana!

Suunnittelu - ota kaikki huomioon

Työpaikan porukka oli enimmäkseen kolmekymppisiä ja pikkujoulujen järjestäjä oli keksinyt, että ohjelma on se, että lähdetään bussilla Tuurin kyläkauppaan ostoksille (Tampereelta) ja työpaikka tarjoaa matkalla kahvit huoltoasemalla.*

Jos olet järjestämässä työpaikan pikkujouluja, kerää osallistujilta etukäteen toiveita ja ehkä myös palautetta aiemmista pikkujouluista (jollet jo olekin tätä tehnyt heti edellisten pikkujoulujen jälkeen 🙊). Firman bileitä järjestäessä on hyvä pyrkiä siihen, että kaikki todella viihtyvät, vaikka etenkin suuressa porukassa ihmiset voivat pitää hyvinkin erilaisista asioista. Kaveriporukoissa taas usein käsitys hauskanpidosta on yhteneväinen, joten pikkujouluja suunnitellessa voikin ehkä ottaa rennommin.

Mieti etukäteen ryhmädynamiikkaa ja sitä millaisia tyyppejä osallistujat ovat. Millaiset juhlat voisivat toimia kaikille? Millaisen tunnelman haluaisit luoda? Mikä voisi olla sellainen aktiviteetti, joka lähentäisi erilaisia tyyppejä? Millaiset asiat saisivat ihmiset spontaanisti huokaisemaan olipa hauskaa!?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tärkeintä on, että ensin isot linjat ovat kunnossa ja sen jälkeen voi keskittyä miettimään hurmaavia yksityiskohtia! Älä jätä mitään puolitiehen! Suunnitteluun saat myös jeesiä tästä listasta!

Teemana muutakin kuin pikkujoulut?

Meillä oli talvisota-aiheiset pikkujoulut, johtajat asiaan kuuluvissa asuissa, kenttätelttoja sisällä ja musiikkiesiintyjänä korsuorkesteri. Letkajenkkaa. Kaikki ihan työpaikan lounasravintolassa.*

Pikkujouluilla voi olla muukin teema kuin pelkkä joulu.

Teema voi olla oikeastaan mitä vain. Hyviä teemaideoita nimenomaan pikkujouluihin on esimerkiksi

 • Talven ihmemaa
 • Joulupukin paja
 • Suklaatehdas tai karkkimaa
 • After ski
 • Jouluinen murhamysteeri
 • Gatsbyn joulu 20-luvun tapaan
 • Christmas spirits - joulucocktail-juhlat
 • Pyjamabileet
 • Jouluelokuvat
 • Klassikkoteema rumat joulupaidat
 • Barbien joulu
 • M/S Pikkujoulut - risteily kuivalla maalla (tai miksei myös oikeasti merellä)
 • Mikä tahansa teema, jonka eteen laitat sanan “joulu”

Teema näkyy paitsi paikkavalinnassa, myös tarjoiluissa, ohjelmassa, koristeissa, musiikissa ja asuissa! Mutta älä ota teemasta stressiä. On myös todella ok, että pikkujoulujen teema on vain pikkujoulut.

Juhlapaikka - hurmaa paikkavalinnalla

Olin töissä erään firman hallinnossa, porukka oli hiljaista ja kilttiä, naisvaltaista sorttia. Pikkujoulut pidettiin firman saunatilassa, ruokana oli eineslohikiusausta ja koppa kaljaa. Juhlat alkoivat heti töiden jälkeen. Kun ilta eteni niin joku halusi avata telkkarin, koska sieltä tuli kauniiden ja rohkeiden tärkeä jakso. Siinä sitten katseltiin katseltiin telkkaria ja syötiin lohikiusausta. Pomo sanoi, että hän ei kyllä Ridgelle pärjää ja lähti kotia, kuten meikäläinenkin.*

Paikka määrittää koko bileet. Järjestetäänkö pikkujoulut kotikaupungissa, muualla Suomessa vai jossain aivan toisaalla? Onko juhlapaikkana ehkä tyylikkään ravintolan kabinetti, taidegalleria, laiva, kirjakauppa, messuhalli vai kenties hirsimökki?

Apollo Live Club

Kun suunnitelmat ovat selvät ja budjetti ja teema lyöty lukkoon, kannattaa varata juhlapaikka samantien. Ajatukset kannattaakin kääntää pikkujoulutilaan jo kesällä, sillä suosituimmat tilat varataan todella nopeasti!

Mahtavia tiloja pikkujouluihin löytyy esimerkiksi täältä!
Jos kukkaron nyörit on tiukalla, mutta kaipaat silti ihanaa tilaa, vilkaise tänne!
Tai entä jos tänä vuonna pikkujoulut viettettäisiinkin saunoen?
Tai mitä jos järjestäisikin ihanan pikkujoulu-dinnerin?
Jos pidät juhlat Suomen ulkopuolella, kurkkaa tapahtumatilat täältä!

Järjestä hauskaa ohjelmaa

Työnantaja osti ruoka-aineet, työntekijät kokkasivat, tarjoilivat ja tiskasivat. Yhteisöllisyyttä. Lopuksi hauska tehtäväleikki oli keksiä ryhmissä säästökohteita ja -ideoita organisaatiolle.*

Muista suunnitella sopivasti kivaa ohjelmaa!

Mieti ensin, nauttivatko vieraat enemmän aktiivisesta tekemisestä vai viihtyvätkö he parhaiten, jos saavat vaikka katsella ihanaa esitystä?

Mahdollinen teema auttaa ohjelman valinnassa. Tässä muutama ohjelmaidea eri teemoihin inspiraatioksi:

 • Joulun klassikkoelokuvat: ohjelmana tietysti jouluelokuvamaraton. Jos leffojen katselu ei ole mielestäsi biletystä, voit tehdä juhliin yhden hengailuhuoneen, jossa joululeffat pyörivät. Taustalla soi jouluisista leffoista tutut soundtrackit.
 • Christmas spirits: Lasissa Dirty Snowman tai Gingerbread Sour? Ohjelmanumerona jouluinen cocktail-koulu on mahtava!
 • Rumat joulupaidat -bileisiin sopii carol-oke eli joulubiisikaraoke. Last Christmas ei ole enää koskaan entisensä! Jos haluat ultimate-kokemuksen, hommaa livebändi säestämään oman elämänsä karaoketähtiä. Nyt korona-aikana etäkaraoke voi olla hyvä vaihtoehto!
 • Joulu ympäri maailman: BYOT (Bring your own tradition) on suosittu konsepti etenkin kansainvälisissä bileissä. Jokainen voi esitellä oman suosikkijouluperinteensä. Jos kyseessä on isommat juhlat, näitä perinteitä voi kysellä jo etukäteen ja miettiä catering ja ohjelma näiden pohjalta.

Jos kaipaat lisää inspiraatiota, katso täältä 100 ideaa pikkujouluihin! tai kurkkaa helppoja ohjelmaideoita, jos päätät pitää juhlat toimistolla tai kotona.

Kun haluat järjestää jotain fantastista tai muuten vain ulkoistaa suunnittelun, käänny ammattilaistapahtumatuotannon puoleen.

Tarjoilut tuo juhlafiiliksen

Syötiin taukotilassa järjestäjän itsensä keittämää riisipuuroa, jälkkäriksi joulutorttu (1 kpl per hlö) ja kuppi kahvia, omakustannehintaan. Taustalla soi Vesa-Matti Loirin joululauluja. Mantelin puurosta saanut voitti rasian Juhlapöydän konvehteja.*

Panosta tarjoiluihin, oli ne sitten edulliset tai kalliilla rahalla hankitut.

Ruuan ja juoman suhteen voi olla luova. Anna pikkujoulujen teeman näkyä myös tarjoiluissa. Jouluelokuvamaratonille leffaherkkuja joulutwistillä, talven ihmemaa -pikkujouluissa tarjoilut voivat olla lumenvalkoisia, ja pyjamabileisiin sopii jouluisilla mauilla tuunattu pizza. Jos teemana on joulu ympäri maailman, lautasilla on tietysti eri maiden jouluherkkuja.

Kotitekoiset tarjoilut ovat ihanat. Kuitenkin silloin, kun olet järjestämässä suuremmat juhlat tai haluat tarjota jotain todella spesiaalia, tarjoilut kannattaa ulkoistaa. Jos pää lyö tyhjää, ammattilaiset ehdottavat hyviä tarjoiluvaihtoehtoja ja pitävät huolta siitä, että ruokaa ja juomaa on sopivasti. Tarjoiluhenkilökunta pitää huolen kaikesta juhlien aikana tai voit sopia ruokien pakkaamisesta ja kuljettamisesta osallistujien koteihin. Vähemmän stressiä sinulle, enemmän juhlafiilistä kaikille!

Haikala Catering

Catering-tarjontaa löydät helposti täältä ja kurkkaa myös catering-ideoita pikkujouluihin!

Musiikki - bileet kattoon vai rentoa hengailua

Firman pikkujouluihin oli hankittu esiintyjä, joka oli sinänsä taitava ja viihdyttävä, mutta silti NIIIN vääränlainen. Nainen lauloi kaikki herkimmät, viiltävimmät ja masentavimmat joululaulut mitä suomen ja englannin kielellä ikinä on kirjoitettu. Siis koko porukka istui liikuttuneena (tai kuten itse, vaivaantuneena) kuuntelemassa biisejä, jotka on tarkoitettu johonkin hiljentymis hetkiin, jolloin muistellaan kuolleita.*

Musiikki jos jokin tekee juhlafiiliksen! Suunnittele siis musiikki pikkujoulujen paikan, teeman ja tyylin mukaan. Onko soittolistalla joululauluja vai jotain ihan muuta?

Isoissa juhlissa bändi tai muu esiintyjä on ykkönen! Kunnon spektaakkelia suunnittelevat buukkaavat nimekkään artistin. DJ saa menon kattoon millaisessa ympäristössä tahansa, ja hyvä DJ räätälöi settinsä halutun tunnelman ja tapahtumatilan mukaan.

Jos budjetti ei taivu bändiin saatika artistiin, muista huolehtia sopivaa musiikkia jollain muulla tavalla. Järjestääkö ehkä juhlatila musiikin? Jos kyllä, briiffaa etukäteen minkälaista fiilistä toivot. Voit myös tehdä itse soittolistat, kunhan varmistat etukäteen äänentoiston ja tekniikan. Pro tip, älä uhraa omaa puhelintasi musiikin striimaukseen koko juhlien ajaksi!

Täältä löydät pikkujoulujen parhaat soittolistat >>

Valokuvaus - talleta muistot tyylillä

Pikkujoulut järjestettiin tilausklubilla, ja niihin kuului kolmen ruokalajin illallinen, DJ, pomon puhe, sekä firman sisäisten palkintojen jako. Esimieheni vaati, että minun tulee kuvata koko tapahtuma ja koostaa siitä video, jotta ”potentiaaliset työntekijät näkevät miten kiva työpaikka tämä yhtiö on”. Tämä tarkoitti sitä, että minä olin ainoana firmassa töissä kun muut juhlivat. Minun tuli pitää huolta kalliista kamerakalustosta ja kytätä aikatauluja. Ehdin hädin tuskin syömään.*

Mieti etukäteen halutaanko pikkujouluista ottaa kuvia ja jos kyllä, mihin tarkoitukseen niitä on ajateltu käyttää. Halutaanko vaalia ihania muistoja, vai onko ajatuksena ehkä jakaa kuvia markkinointi- tai employer branding mielessä.

black and silver Pentax range finder camera surrounded by string lights

Jos haluat juhlista ammattimaisia kuvia, palkkaa valokuvaaja tai sovi kuka kuvauksen hoitaa hyvissä ajoin. Unohda viime hetken somenakitus, jotta myös firman diginatiivit ja markkinoinnin tyypit saavat mahdollisuuden juhlia ilman painetta sisällöntuotosta.

Muista: voit myös pyytää porukkaa jakamaan juhlafiiliksiään omalla hashtagilla tai tägäämään firman sometilit julkaisuihin.

Kuljetus - mieti siirtymiset etukäteen

En mennyt pikkujouluihin, koska ne järjestettiin 150 kilometrin päässä yhdessä isomman yksikön kanssa ja työnantaja ei järjestä kuljetusta. Matkat omalla kustannuksella.*

Jos ohjelma vaatii siirtymistä paikasta A paikkaan B, kannattaa ehdottomasti varata kuljetus etukäteen. Se vähentää sekoilua, auttaa juhlia pysymään aikataulussaan ja voi olla turvallisempi vaihtoehto näinä aikoina. Eikä kukaan eksy matkalla! Muista myös kuljetusten kilpailutus!

Kutsu - tee selväksi juhlien luonne

Työporukalla mentiin töiden jälkeen syömään. Kallis ravintola, johon tehtiin varaus. Tilattiin punaviiniä, alkupalat, pääruuat, jälkkärit, kahvit ja konjakit. Esimies kysyi aina kaikilta, mitä haluaa. Minä ajattelin, että kylläpä työnantaja tarjoaa mahtipontiset tarjoilut. Kun oli istuttu herkutellen 2,5 tuntia, tuli lasku!!! Jokaisen osuus oli jaoteltu, ja minä jouduin maksamaan Visa creditillä omat ruuat ja juomat, koska minulla ei ollut tilillä niin paljon käyttörahaa.*

Vihdoin kaikki juhliin liittyvä on suunniteltu ja varattu. On aika lähettää kutsut kaikille! Kerro bileistä hyvissä ajoin, jotta kaikkien kalenterit eivät ole jo täyteen buukattuja. Pikkujoulusesonki on tunnetusti vilkas! Jo kesän vaihtuessa syksyksi moni on lyönyt lukkoon marras-joulukuun viikonloppunsa viettääkseen iltaa Michael Bublen, juustolautasten ja punkkulasien seurassa.

Kerro kutsussa myös

 • Mitä juhlissa tehdään. Jos ohjelma on yllätys, anna hieman ohjeistusta siitä mihin osallistujien tulee varautua.
 • Syödäänkö juhlissa kunnon ateria vai onko tarjolla naposteltavaa. Näin kenenkään ilta ei jää kesken ainakaan nälän takia.
 • Onko jokin osa iltaa omakustanteinen. Älä tuota harmillisia yllätyksiä ja pistä osallistujia maksamaan ruokiaan tai järjestäjän tilaamia taksikyytejä kertomatta siitä etukäteen.
 • Onko kutsu vain sen saajalle vai ovatko avecit sallittuja? Tai onko kyseessä ehkä koko perheen tapahtuma?
 • Pukukoodi. Laitetaanko päälle rumat joulupaidat, pikkumustat vai iltapuvut? Anna vieraiden loistaa! Mikään ei ole masentavampaa, kuin olla alipukeutuneena upeissa juhlissa. Toisaalta henkilöstöravintolan loisteputkien valossa glittermekko ei pääse oikeuksiinsa. Muista pukukoodi myös etäjuhlissa!
 • Mahdollinen RSVP eli odotatko kutsuun vastausta

Näin. Juhlajärjestelyt, check. Sitten vain nautitaan vuosisadan pikkujouluista!

gray and red Christmas baubles

*poiminnot Vauva.fi keskusteluista Karmeimmat työpaikan pikkujoulut ja Miksi jätit pikkujoulut käymättä?

Parhaat tilat pikkujouluihin Venuu.fi:stä »


Lue seuraavaksi:

10 x uudet ideat pikkujouluihin

Pikkujoulut tulossa? Vältä 7 yleistä pikkujoulumokaa sekä vinkit onnistumiseen

Testaa minkälainen pikkujoulutyyppi olet!


Pikkujoulut Helsinki | Pikkujoulut Espoo | Pikkujoulut Vantaa | Pikkujoulut Turku | Pikkujoulut Tampere

Saunatilat Helsinki | Saunatilat Espoo | Saunatilat Vantaa | Saunatilat Turku | Saunatilat Tampere

Juhlatilat Helsinki | Juhlatilat Espoo | Juhlatilat Vantaa | Juhlatilat Turku | Juhlatilat Tampere

Catering ja Pitopalvelu Helsinki | Catering ja Pitopalvelu Espoo | Catering ja Pitopalvelu Vantaa | Catering ja Pitopalvelu Tampere | Catering ja Pitopalvelu Turku | Catering ja pitopalvelu Kuopio | Catering ja pitopalvelu Oulu | Catering ja pitopalvelu pääkaupunkiseutu | Catering ja pitopalvelu vegaaneille | Catering ja pitopalvelu häihin | Catering ja pitopalvelu juhliin

Liity Venuun sisäpiiriin

* indicates required